nedjelja, 20. ožujka 2016.

OTKRIJTE ZAŠTO SU KUPINE ZDRAVE, KAKO NAPRAVITI LEKOVITO KUPINOVO VINO, A KAKO LEK PROTIV ANEMIJE (RECEPTI)

Kupine  sazrevaju na dugim trnovitim granama, a ova  biljka raste pored puteva i potoka, na neobrađenom zemljištu , i najčešće, kao živa ograda u blizini šuma
Ukusne bobice divlje kupine, prije svega su bogat izvor vitamina C, a sadrže i bioflavonoide, željezo, kalcijum, natrijum, tanine, pektin, šećere, vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu. Kupine primjerice imaju dvostruko veću količinu vitamina C od borovnica, a on je ključan u apsorciji željeza u krvi.
Osim što su sjajnog ukusa, slatke i osvježavajuće ono što nas najviše interesuje je njihova ljekovitost. Kupine su vijekovima poznate kao ljekovita biljka koja asocira na dobru krv i  moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet i cijeli organizam, pomažu očuvanju kolagena i pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok svježih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Ako napravite kupinovo vino, dobićete napitak bogat  vitaminima i drugim mineralima koji ima veliku hranljivu vrednost. Kao što je najviše poznato kupine i kupinovo vino cijenjen su i dokazan lijek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata prije jela. Osim željeza, vino ali i svjež sok  sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad crijeva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospješuje metabolizam. Osim u liječenju manjih ranica, kupine  pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.
Kupine Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka. 
Još je jedan korisni vitamin u kupinama - B9 - poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.
Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake.
Ljekovite osobine sadrži  i korijen kupine izvađen u jesen. Biraju se delovi koji su dublje u zemlji, dobro se operu i odmah upotrebljavaju za pripremanje ljekovitih preparata. Travari nikako ne preporučuju da se izvađeno korijenje suši i čuva, jer gubi ljekovitost. I ono, takođe, deluje protiv anemije i na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za liječenje upala  kože i sluzokože. Zato se u narodnoj medicini, čajevi i preparati korijena kupine upotrebljavaju u slučaju upale krajnika, za grgljanje i ispiranje ždrijela. Osim toga, korijen kupine skuhan u vinskom sirćetu liječi upalu desni i stari je narodni lijek protiv parodontoze. Žene odavnina ovaj korijen koriste i protiv neurednih menstruacija.
Kako je upravo u vrijeme objave ovoga teksta puna sezona kupina jedite ih koliko god možete, zamrznite ih  za poslije i obavezno napravite kupinovo vino. Ovo je recepet:
Kupinovo vino
- 6 kg kupina
- 2 kg šećera
Operite i očistite  kupine i stavite ih u dublju posudu, dobro izgnječite, dodajte šećer, sve promiješajte, prekrijte gazom i stavite na hladno i tamno mesto. Nađite posudu veću od ove mase jer će se zbog vrenja masa povećavati. Poslije sedam dana, šupljom kašikom, odstranite kominu sa površine, vino procijedite kroz gazu i vratite u posudu. Potom, posle sedam dana pažljivo procijedite vino kroz gusto platno ili trostruku gazu, pretočite u staklene flaše i zatvorite gazom (nikako ne stavljajte čep da boca ne bi pukla). Vino čuvajte na hladnom mestu, posle 30 dana zatvoriti pravim čepovima i uzimajte po potrebi. Vino se pije u omjeru 1 dcl svaki dan na prazan želudac.
Lijek protiv malokrvnosti od korijena kupine
- 5 korijena kupine
- 5 l vode
- kilogram meda
Korijenje očistite, operite,  prelijte vodom, zagrijte na slaboj vatri, kad proključa kuhajte 15 minuta i sklonite s vatre. Posle pola sata procijedite, dodajte med, promešajte, stavite u flaše ili tegle i uzimajte više puta dnevno po tri-četiri kašike.
Kada potrošite dozu provjerite nalaze krvi.
Na kraju je važno napomenuti da ukoliko ne napravite kupinovo vino ili lijek protiv malokrvnosti možete praviti sokove, džemove , slatka nećete pogriješiti. Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoke razine elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite se načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazla kako kuhanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti i sokovi dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.
(zdravljebezdoktora)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: