četvrtak, 5. svibnja 2016.

ZAŠTO JE DOBRO JESTI NAR? (VIDEO)


Nar je uglavnom jedna od onih voćki koja vam neće biti primaran izbor, čak je i vjerovatno da ga se nećete sjetiti dok ga ne vidite ispred sebe, iako je činjenica da je sam po sebi kao i njegov sok odličnog ukusa.

Stručnjaci kažu da je nar odličan antioksidans. Uz to je i pun vitamina C, tako da pojačava imunološki sistem, zato je preporučljivo da se jede u zimskim danima, piše DrFuhrman.
Osim toga ova voćka štiti bubrege od štetnih toksina, a istovremeno štiti i regenerira jetru. Ono što je manje poznato leži u činjenici da je nar dobar antialergent, pa se preporučuje ljudima sklonim alergiji.
Nar može pomoći u zaustavljanju širenja Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici.
On sadrži sastojak punicalagin koji pomaže spriječiti upalu koja uništava moždane stanice, kažu istraživači s Univerziteta Huddersfield.
Ova upala uništava moždane stanice, što pogoršava stanje osoba koje pate od Alzheimerove bolesti. Za ovu bolest ne postoji lijek, alipunicalagin koji se nalazi u naru može spriječiti ili usporiti njen razvoj.
Dr. Olumayokun Olajide, koji je radio na ovoj studiji kaže kako su potrebne veće količine nara kako bi bile djelotvorne kao lijek. Kaže kako se u 100 posto soka od nara nalazi samo 3,4 postopunicalagina.
''Redovito uzimanje i redovita konzumacija ima puno zdravstvenih pogodnosti, uključujući prevenciju neuroupala vezanih za demenciju'', kazao je on.
Iako je to još uvijek nije znanstveno dokazano, nar može biti koristan za borbu protiv raznih upala, artritisa, Parkinsonove bolesti i raka, istaknuto je.
A ako imate poteškoća s "dolaženjem do sočnog dijela" u nastavku pogledajte video koji bi vam mogao olakšati stvar.
Radiosarajevo

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: