ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

RAZLOZI OTICANJA PRSTIJU NA RUKAMA

Postoji niz razloga zašto vam prsti na rukama otiču, ali dok su neki potpuno bezazleni, drugi su možda ozbiljnije prirode.
Vreli letnji dani
Vrućina širi krvne sudove kako bi se telo lakše ohladilo. Kad se takvo širenje događa, nešto tečnosti iz vena može pobeći u meko tkivo što izaziva oticanje.
Takvo oticanje trebalo bi samo nestati, ali ako se uz njih pojave slabi stisak i bol, onda je vreme da posetite lekara.
Previše soli
Ako solite svu hranu, to je takođe mogući uzrok vaših otečenih prstiju. Naša tela celo vreme održavaju ravnotežu soli i vode. Više soli znači da telo zadržava više vode što delimično uzrokuje naticanje prstiju.
Ovaj problem trebalo bi da nestane sam kroz 24 sata, međutim može katkad trajati i duže, zavisno koliko ste preterivali sa soljenjem. U slučaju da ste smanjili so u hrani, a prsti su vam još uvek otečeni, nije naodmet posetiti lekara.
Osteoartritis
Ako vam zglobovi na prstima otiču, moguće je da imate osteoartritis. Ostali znakovi te bolesti su bol u zglobovima prstiju i njihova ukočenost. Osteoartritis je uglavnom posledica starenja i trošenja zaštitnog sloja između kostiju. Moguće je da se bolest predstavi i u obliku nateknutih prstiju koji vas često bole.
Limfni edem
U slučaju da vam se limfa (koja odnosi bakterije, viruse i ostali otpad) počne preterano nakupljati, moguće je oticanje prstiju na rukama i nogama, ali često i samih udova. Koža će vam se činiti debljom ili zategnutijom. Ovaj problem uglavnom je uzrokovan nenormalnim rastom tkiva u limfnom sistemu, izlaganjem radijaciji ili hirurškim zahvatom.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: