subota, 14. svibnja 2016.

KRALJ SVIH ČAJEVA. ZELENI ČAJ

Zeleni caj pomaze prilikom mrsavljenja – uz redovno ispijanje mozemo izgubiti jedan kilogram mesecno.


On je prirodni antioksidans koji regulise probavu, topi masne naslage i razbudjuje organizam. 
Zeleni caj mozete da konzumirate sa limunom ili da ga mesate sa drugim aromaticnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Istrazivanje u kojem je promatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni caj moze smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za cetvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj nacin produljuje zivotni vek.
Razgradjuje masne naslage
Ako ste pojeli previse masne ili slatke hrane, soljica zelenog caja smanjuje stetne posledice kaloricnog obroka. Za to je pre svega zasluzan katehin koji podstice razgradnju nezeljenih masnih naslaga.
Ubrzava metabolizam
Kalorije se brze trose uz zeleni caj. Istrazivanja su pokazala da osobe koje redovno piju zeleni caj dnevno potroše 6% vise kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju. Drugim recima, ako dnevno unosimo oko 2300 kalorija, 138 mozemo anulirati uz zeleni čaj.
Izracunajte visak telesne tezine
Smanjuje glad
Zeleni čaj nivo insulina drži pod kontrolom, što znači da je i nivo šećera u krvi stabilan pa organizam traži manje slatkiša. Glad smanjuje i ugodna toplina caja.
Celulit i izdrzljivost
Kako je zeleni caj antioksidans koji podstice izlučivanje stetnih materija, a kožu cini glatkom i cvrstom, pomaze i u smanjenju celulita. Proces je posebno delotvoran u kombinaciji s fizickim aktivnostima. Takođe, zeleni caj povecava izdrzljivost za 25%.
Prva pomoc za probavu
Ako vas muce probavni problemi, popijte veliku soljicu zelenog caja s nekoliko kapi limuna. Caj je koristan i u slucaju zatvora.
Koliko soljica popiti?
Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog caja krece se oko 6 soljica. U caj po zelji mozete dodati malo limuna ili mleka. Listice zelenog caja nikada nemojte preliti kipucom vodom jer prevelika toplina unistava korisne materije.
Izvor: uspesnazena

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: