nedjelja, 29. svibnja 2016.

MEDITERANSKA TAJNA (RECEPT)

Vjerovatno ste upoznati sa pojmom mediteranska ishrana. Za one koji ne znaju radi se o načinu ishrane i života koji se tradicionalno njeguje u područijma koja gravitiraju Mediteranu.  
Ukratko rečeno mediteranska ishrana je ishrana bogata voćem, povrćem, ribom, umjerenim količinama  vina sa malo ili nikako crvenog mesa i nezdravih masnoća te znatnim korištenjem maslinovog ulja. Intenzivna zapadna medicinska  istraživanja bavila su se ovim fenomenom i zaključila su da ljudi koji prakticiraju mediteransku ishranu imaju za 40% veće šanse da dožive jako zdravu i aktivnu starost u dobi preko 70 godina, sa značajno smanjenim postotkom oboljevanja od srčanog i moždanog udara te raka.
Mediteranski način ishrane preporučujemo svim našim čitaocima a njima , te onima koji nisu u stanju da ga se dosljedno i potpuno pridržavaju predlažemo da primjene recept koji možemo nazvati kičmom mediteranske ishrane. Nazvali smo ga mediteranska tajna. 
Smjesa koju trebate napraviti i koja vam je vjerovatno poznata kao i većini stanovnika mediterana predstavlja kičmu mediteranske kuhinje. U njoj su sadržani najzdraviji elementi mediteranske prehrane koju većina stanovnika ovih krajeva koristi u nekom obliku svakodnevno. Ukoliko je uvedete u redevnu upotrebu imate velike šanse da sebi i svojim najmilijim omogućite najbolje prirodne sastojke za dug život i zdravlje koji će eliminisati osnovne uzroke oboljenja većine ljudi. Naravno uslov je da ovu smjesu odnosno sastojke pomlješane u nju koristite redovno i što češće. To vam ne bi trebao biti poseban problem jer se radi o zaista sjajnom i ukusnom receptu koji će obogatiti vašu kuhinju i jela i istovremebno vam omogućiti duži i zdraviji život.
Sa mediteransku tajnu potrebno vam je:
-        2 dcl čistog eksta djevičanskog maslinovog ulja
-        2 srednje glavice bijelog luka (češnjaka)
-        struk svježeg peršuna
mediteranska tajna 2
Oljuštite bijeli luk i česna isjećete na što sitnije komadiće. Ostavite da luk odstoji nekoliko minuta i pusti sokove kako bi se stvorio alicin najdragocijeni sastojak češnjaka. Istovremeno peršun takođe isitnite na sitne djeliće i stavite ga u maslinovo ulje. Nakon što je bijeli luk odstojao i njega dodate i sve skupa dobro izmješate. Smjesu držite u frižideru nekoliko dana nakon čega je spremna za upotrebu. Period stajanja sjediniće sastojke te će neutralisati miris  bijelog luka usljed djelovanja maslinovog ulja i peršuna. Nakon nekoliko dana smjesu trebate početi koristiti kada je god moguće. Osim korištenja uz pečenu ribu kako se to najviše radi u Dalamciji posebno je preporučljivo koristiti ovu marinade sa svim vrstama mesa kako crvenog tako i bijelog. Marinada odnosno njeni sastojci potpuno će u vašem krvotoku neutralisati štetno djelovanje koje meso izaziva usporenjem i postepenim zakrčivanjem vaših krvnih sudova. Sastojci će redovnom upotrebom regulisati vaš krvotok i pročistiti arterije, smanjiće i regulisati krvni pritisak, očistiće jetru i bubrege, prevenirati artritis, bolesti živaca, zglobova, popraviti pamćenje i ukupnu pokretljivost čovjeka. Sastojci daju ogromnu količinu antioksidasa, minerala i drugih korisnih sastojaka vašem tijelu te preveniraju glavna oboljenja modernog čovjeka i to krvožilne bolesti i rak. U ovim sastojcima ako se redovno uzimaju krije se tajna dugog i zdravog života. Smjesu koristite sirovu tako da pospete kašiku ili dvije po po mesu, salatama ili bilo kojoj drugoj hrani po vašem ukusu. Nemojte je peči ili kuvati jer će to uništiti najbolje u njoj. Lista koristi svakog od ova tri sastojka u svježem stanju je jako velika a zajedničkim djelovanjem ove smjese skoro pa da nema tegobe ili dijela organizma čovjeka na koji neće pozitivno djelovati. Postoje različite varijacije ove smjese koje možete i vi primjeniti po ukusu i nećete nimalo pogriješiti. U nekim krajevima dodju se svjež ruzmarin, malo morske soli, biber, menta, itd. Ipak osnovica od tri najzdravija mediternska sastojka i njihova stalna upotreba ostaje ključ.
ZdravljeBEZdoktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: