nedjelja, 22. svibnja 2016.

PROSO, ŽITARICA SA “101” NAMENOM: REGULIŠE PROBAVU I OBNAVLJA CREVNU FLORU

Proso je izuzetno probavljiva žitarica. Brzo daje osjećaj sitosti, ali i puno minerala i vitamina. Kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba sa problemima sa probavom, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa i dijabetesa…
Iako na prvi pomen imena ove blagotvorne žitarice, prosa, većina pomisli na ptičiju hranu, proso je i za ljudsku ishranu veoma dobra žitarica koja je ujedno i ljekovita. Posebno se preporučuje ženama u trudnoći, te dojiljama. Proso je nepresušam izvor snage za cijeli organizam, a posebno ga hvale kod jačanja noktiju i kose, piše “Aura“… 
Prema nekim podacima, proso se koristio još u kamenom dobu. Danas je i malo zaboravljena žitarica. Stoga, pokušajmo svi zajedno oživjeti proso na našim trpezama. A zašto – to ćete imati priliku pročitati u tekstu koji slijedi.
“Hoće li mi proso dati prinos?”
Proso je jedna od najstarijih zrnatih kultura koja u čovjekovom životu zauzima važno mjesto već hiljadama godina. U biljnom carstvu postoji više od 400 vrsta prosa, ali je kultivirano samo četiri. Domovina prosa gornji su predjeli Istočne Azije – teritorije sadašnje Kine, Mongolije i jugoistočnog Kazahstana. Upravo su ga tamo prvo počeli gajiti.
Iskopavanjima su nađene stare kineske kosti za vračanje (datiraju iz epohe neolita) gdje je jasno vidljiv natpis: “Hoće li mi proso dati prinos?” Još tada je to pitanje bilo od životne važnosti za čovjeka. Skoro prije pet hiljada godina, kineski imperator Shen Nungom, koji je upravljao 2800. godine p.n.e. lično je predvodio ritual sijanja: sadio je pet ritualnih biljaka. Proso je ušao u tih pet odabranih.
Kaša od prosa je i danas glavna hrana seoskog stanovništva Kine, Mandžurije, Koreje, Indije i Afganistana. Od prosa se uglavnom prave te kaše, ali mogu se praviti i ukusne palačinke. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za “vezivanje” jela umjesto bjelanjka. Zato se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarki ili orašastih plodova. Zrnom prosa odavno se hrane i ptice, posebno kokoške.
Ljekovitost
Prema sadržaju biljnih bjelančevina (14%), proso nadmašuje i rižu, a po mastima je ispred svih žitarica, osim ovasa. Ugljikohidrata u prosu ima 60%, a u njemu se sadrži i veliki broj vitamina i mineralnih soli, aminokiselina i mikroelemenata. Prema sadržaju vitamina B1 i B2, proso nadmašuje sve ostale žitarice.
Proso se odlično probavlja. Kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba sa problemima sa probavom, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa i dijebetesa. Odavno se smatralo da proso pomaže protiv kile (hernija, bruh). Ljudima koji pate od ove nevolje savjetovali su da se proso skuha u mlijeku i koristi kao mliječnu kašu srednje gustine. Smatralo se da je kaša od prosa korisna i protiv proljeva i da je odlično sredstvo za mokrenje.
Savremena medicina i naturopatija predlažu druga područja za ljekovitu primjenu prosa. Proso u bilo kom vidu (sirovo, u zrnu, kaša, ili pripremljeno u rerni kao zapečeno jelo, kao krem ili puding, ali, samo bez soli, i ulja!), korisno je za ljude koji pate od debljine. Dobrim žvakanjem ove hranjive, ali vrlo ukusne hrane bez dodataka, dobija se brz osjećaj sitosti, neophodne kalorije, kao i vitamini i mineralne soli.
RECEPTI
Kaša za dijabetičare
Proso se široko primjenjuje u dijetalnoj prehrani dijabetičara. Uzeti 1 čašu prosa i kuhati u 1 litri vode, dok se u cijelosti ne raskuha. Smjesi dodati 200 g svježe izrendane bundeve i kuhati još 20 minuta. Prema ukusu se može dodati so i ulje. Potrebno je 20 dana jesti ovu kašu za večeru.

Smjesa za dijabetičare
Na čašu prosa dodati 2 kašike ulja, so prema ukusu i 4 čaše vode. Kuhati prvo na jakoj, a zatim na slaboj vatri, sve dok proso ne bude nježno kuhano. Takvo proso se može koristiti za pripremu kroketa, uštipaka, kaša i drugih jela.
Za jačanje organizma
Uzeti 50 g prosa u zrnu i po 100 g zrna raži, ječma i kukuruza. Kuhati u 5 litara vode dok se kukuruz ne skuha. Procijediti, sirovinu iscijediti i čaj staviti na hladno i tamno mjesto. Piti ga zajedno s medom i limunom umjesto vode. Ovom čaju se mogu dodati i čajevi od šipka ili crvene oskoruše. Umjesto meda se može koristiti slatko od voća (jagoda, ribizla).

Pljeskavice od prosa
Prokuhajte 500 ml vode uz dodatak kašičice vegete ili kocke za supu. Isperite 150 g prosa i dodajte u supu. Kuhajte oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na najniži stepen i kuhajte još 20 minuta, polako, da se zrna raskuhaju. Kad ispari sva voda i kad se proso prohladi, umiješajte 150 g kačkavalja i vezu sitno sjeckanog peršuna. Napravite rukama pljeskavice, uvaljajte ih u prezle i pržite na vrelom ulju oko 5 minuta sa svake strane.
haber

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: