nedjelja, 29. svibnja 2016.

TRI VRSTE TELOVEŽBE ZA IDEALAN POČETAK DANA

Danas ću vam dati nekoliko naputaka, koji su doduše vrlo jednostavni, no od iznimne su važnosti za zdravo tijelo i um. Naime, svima je već poznato kako meditacija utječe na čovjekov um i tijelo, no kada tome pridodamo fizičku aktivnost i pravilnu prehranu dobivamo kompletni recept za zdrav i ispunjen život. 
Sada ćemo vam opisati kako bih svaka osoba trebala započeti svoj dan.
  1. Jutarnje razgibavanje
  2. Tibetanci
  3. Trening kod kuće 

1. Razgibavanje

Kada se čovjek nakon spavanja probudi najbitnije je razgibavanje. Prije nego išta drugo napravite lagano se razgibajte. Lagani kružni pokreti vrata, istezanje ruku i nogu te kukova. Svako jutro pokušajte prakticirati ove vježbe te ćete nakon nekog vremena sasvim sigurno osjetiti promjenu.

2. Tibetanci

Nedavno smo na našem portalu imali članak o vježbama koje se zovu Tibetanci. Te vježbe su izvodili tibetanski svećenici, a odlične su za cijelo tijelo. Tibetanci se sastoje od pet vježbi, koje se rade svaki dan te se svaki tjedan povećavaju za tri. Vježbe su slične jogi, stoga svi oni koji nisu u mogućnosti pohađati satove joge, kod kuće mogu vježbati tibetance. Nakon što odradite tibetance vaše tijelo je razgibano i zagrijano, a onda slijedi trening.

3. Trening

Trening kod kuće je ono što bih preporučio svakome. Nemaju svi dovoljno novaca da bi se upisali u teretanu, stoga vam donosim nekoliko jednostavnih, no jako korisnih vježbi. Nakon što smo s tibetancima zagrijali i razgibali svoje tijelo slijedi trening koji se sastoji od sklekova, čučnjeva te podizanja utega ili nekog drugog predmeta slične težine.
Radimo četiri vrste sklekova. Prvi su tzv. normalni sklekovi, gdje su ruke u razini s ramenima. Za početak bih preporučio serije od 20 sklekova. Nakon njih slijede malo širi sklekovi. Neka vam ruke bude malo izvan ravnine s ramenima. Nakon njih napravite petnaest čučnjeva te jednu seriju od petnaest podizanja utega kako bih pojačali bicepse. Slijede široki sklekovi, ruke raširite što više u vodoravnom položaju. Nakon njih slijede uski sklekovi, ruke spojite u tzv. trokut, neka vam se palčevi i kažiprsti dodiruju, a ruke vam moraju biti ispod prsnog koša. Nakon toga ponovite seriju od petnaest čučnjeva te podizanje utega u benču, također petnaest puta. Nakon toga ponovite sve još jednom. Nakon nekog vremena, kada osjetite da bez problema odrađujete trening preporučuje se podizanje s petnaest na dvadeset itd.
Nakon svega odrađenoga, navečer ćete se osjećati jako dobro, korisno i prije svega opušteno i sretno. Uz ove vježbe jako dobro je ubaciti i meditaciju. Najbolje vrijeme za meditiranje je jutro, nakon što se probudite. Pokušajte prakticirati ove vježbe i živite lakše, zdravije i opuštenije.
Luka Šipić, atma

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: