subota, 4. lipnja 2016.

SAMI NAPRAVITE KANDIDA TEST I PROVERITE DA LI JE VRIJEME ZA DOKTORA?

Nivo kandide u organizmu može se utvrditi laboratorijskim analizama. Ipak, mnoge od nas mrzi da analizira nešto što nam još uvijek ne pravi problem. Nekolicina čak izbjegava da ode kod ljekara i kada se problem javi. Evo jednog vrlo jednostavnog testa koji nam može pokazati da li imamo razloga za zabrinutost


Šta je kandida? Kandida je živi organizam, preciznije gljivica. Svako od nas tu gljivicu nosi u usnoj duplji, crijevima, na koži, a ženska populacija i u vagini. Gljivica kandida je pod zdravim okolnostima kod nas udobno, mirno i neprimijetno smještena, tako da nimalo ne smeta.

Međutim, pod vanrednim okolnostima kandida se može probuditi iz svog mirnog sna i početi svoje nekontrolisano razmnožavanje. Na tako nešto najčešće je podstaknemo mi sami upotrebom antibiotika, vještačkih hormona, konzervanasa i raznim drugim stvarima koji naš organizam izvode iz uobičajene ravnoteže. Kandida se takođe razvija kod osoba koje pretjeruju sa konzumacijom prostih ugljenih hidrata (rafinisani šećer, bijeli hljeb, bijeli pirinač...).

Tada nastupa infekcija kandidom, koja je inače najčešće dijagnostikovana gljivična infekcija. Upala uglavnom zahvata sluzokožu ili kožu a liječi se uspješno, mada ponekad to može dosta potrajati. Dakle, to može biti uporna i dosadna infekcija, ali nije opasna po život. U ekstremnim slučajevima kandida može zaraziti krvotok ili unutrašnje organe (slezina, jetra...). Takav oblik infekcije najčešće nastaje pod uticajem gljivice Candida albicans i može biti opasna po život.

Kako utvrditi nivo kandide u organizmu?

Nivo kandide u organizmu može se utvrditi laboratorijskim analizama. Ipak, mnoge od nas mrzi da analizira nešto što nam još uvijek ne pravi problem. Nekolicina čak izbjegava da ode kod ljekara i kada se problem javi. Evo jednog vrlo jednostavnog testa koji nam može pokazati da li imamo razloga za zabrinutost. Kandida test možemo napraviti svakoga jutra uz pomoć obične vode u staklenoj čaši a rezultat je vidljiv za 15-tak minuta.

Kako samostalno uraditi kandida test?
  • Uveče, prije odlaska na spavanje sipati čistu, običnu vodu u staklenu čašu.
  • Da ujutru ne bi zaboravili ono što smo sinoć namjerili - čašu sa vodom staviti u spavaću sobu gdje ćemo je odmah nakon buđenja ugledati.
  • Ujutru prvu jutarnju pljuvačku (bez nekog dužeg sakupljanja), ispljunuti u čašu.
  • Čašu pažljivo bez drmusanja ostaviti 15-tak minuta.
  • Nakon 15 minuta mogu se vidjeti rezultati testa.
  • Čašu podignite u visinu očiju i okrenite je prema prozoru da bi tečnost bila što prozračnija.
  • Ukoliko se pljuvačka stopila sa vodom, dakle ukoliko je njena struktura vrlo slična čistoj vodi tako da je voda ispod nje i dalje čista - nemate razloga za brigu.
  • Ali ukoliko je voda ispod nje zamućena, ili su se od pljuvačke na dole formirale viseće niti, ili je pljuvačka potpuno potonula na dno čaše (što se sve može vidjeti na slici), velike su šanse da je nivo kandide u organizmu povišen.
Ako vaš test nalikuje na kandida test prikazan na slici, bilo bi poželjno da se posavjetujete sa ljekarom ili barem putem zdrave ishrane i prirodnih rješenja pokušate da umanjite nivo kandide u organizmu. Jedan italijanski onkolog već godinama uporno tvrdi da kandida izaziva rak. Ne želimo nikoga pretjerano da plašimo ovom informacijom, ali je činjenica da pretjerano razmnožavanje ove gljivice svakako neće donijeti nikakvu blagodat vašem tijelu. Najbezazlenije gljivične infekcije mogu biti uporne i dosadne sa neugodnim simptomima, pa je najpametnije ove organizme držati pod kontrolom. 
aura

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: