nedjelja, 29. svibnja 2016.

ZAŠTO SU MED I CIMET ZAJEDNO TAKO DOBRI?

Već dugi niz vijekova u različitim kulturama širom planete zemlje poznato je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti.
Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a istorija meda je stara gotovo koliko i čovjek. Med i cimet imaju izuzetna ljekovita svojstva i ukus koja, ukoliko se pomiješaju snagom sinergije daju nevjerovatan prirodan super lijek izvanredne moći, mirisa i ukusa. Donosimo vam popis bolesti  koje se mogu liječiti mješavinom meda i cimeta:
ARTRITIS
Potrebno je pomješati supenu kašiku meda i čajnu kašikicu cimeta u toploj vodi. Ova kombinacija pije se ujutro i navečer. Ako se pije redovito, čak i hronični artritis može biti izliječen.
U nedavnom istraživanju Univerziteta u Kopenhagenu, otkriveno je da su doktori tretirali svoje pacijente sa mješavinom jedne supine kašike meda i pola čajne kašikice cimetovog praha prije doručka. Rezultat je bio da je u roku od sedam dana od 200 ljudi koji su tretirani, njih 73 bilo totalno oslobođeno bola, a u roku od jednog mjeseca skoro svi pacijenti koji nisu mogli hodati ili se kretati zbog artritisa  su počeli da hodaju bez bolova.
HOLESTEROL
Osobe koje imaju povišen holesterol uzimaju dvije supine kašike  meda i tri čajne kašikice cimetovog praha pomiješane sa pola litra čaja, to će smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% već u roku 2 sata. Kao što je slučaj kod pacijente koji boluju od artritisa, ako se ova smjesa uzima 3 puta dnevno, može se izliječiti hronično povećan holesterol.
PREHLADA i GRIPA  
Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzimati 3 dana po jednu supenu kašiku mlakog meda sa jednom čajnom kašikom  cimetovog praha dnevno. Smjesu zamjesite u metalnoj posudi položenoj u toplu vodu kako bi zagrijali med i umjesili cimet ui njega. Popiti odmah dok je toplo bez zaljevanja vodom bar nekoliko minuta. Nemojte pregrijati med jer gubi ljekovita svojstva na preko 42 C.
SRČANA OBOLJENJA
Napravite masu od meda i cimetovog praha i mažite je na hljeb  umjesto marmelade redovno za doručak. Prema istraživanjima svakodnevna upotreba ove kombinacije osim što smanjuje holesterol čuva krvne žile, jača srčani mišić i smanjuje gubitak daha. Istraživanja su obavljena u domovima za stare osobe u Kanadi i Americi koji su svojim štičenicima davali ovu kombinaciju koja je uspješno djelovala na problem sa krvnim sudovima i srcem.
ČIR i PROBAVNI PROBLEMI
Med i cimet razmute se u mlakoj vodi (supena kašika meda i čajna cimeta) i ova kombinacija se svako jutro na prazan stomak
INFEKCIJE KOŽE OSIPI i EKCEM
Med i cimet se pomješaju u jednakom omjeru i ovom smjesom se mažu oboljela mjesta do nestanka simptoma
LOŠ ZADAH
Med i cimet razmute se u mlakoj vodi i ovom smjesom se ujutro mućkaju usta nakon pranja zuba
INFEKCIJE MOKRAĆNOG MJEHURA
Jedan čajna kašikica cimeta i meda razmućena u vodi ili još bolje nekom od čajeva za ovu namjenu svako jutro suzbija infekciju mokraćnog mjehura.
UMOR
Istraživanja su pokazala da konzumiranja supene kašike meda i čajne kašikice cimeta razmućeno u vodi ujutro i navečer daje energiju i uklanja simptome umora
med i cimet 2
UNIVERZALNI RECEPT KOJI SE PREPORUČUJE SVIMA
Najbolji omjer meda i cimeta za svakodnevnu upotrebu prema svim receptima je:
- 1 supena kašika meda
- 1 čajna kašika cimeta
Sastojke možete pomješati i ostaviti da odstoje preko noći. Nakon toga možete ih mazati na hljeb ili razmutiti i mješati u čaši vode ili čaja. Još jedna efikasna kombinacija je ako ovu smjesu  pomješate  sa kašikom jabukovog sirćeta i sve skupa razmutite u čaši mlake vode.
Lista blagodeti koje možete imati upotrebom cimeta i meda je zaista velika. Ona se ne završava spiskom oboljenja koja smo naveli. Preporučujemo vam da kada god možete posegnete za ovom sjajnom kombinacijom koja će osim odličnog ukusa sigurno imati pozitivan učinak na vaš organizam.
ZdravljeBEZdoktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: