utorak, 14. lipnja 2016.

CHIA SEMENKE – RIZNICA ZDRAVLJA

Chia sjemenke su prava mala riznica zdravlja i krase ih mnogi epiteti zbog visokovrijednog nutritivnog profila i ljekovitog djelovanja na organizam.
Dolaze od jestive pustinjske biljke Salvia hispanica, koja je uzgajana u Meksiku još od doba Maya i Azteka. Chia znači snaga, a lokalne legende kažu da su je koristili za dizanje energije. Povijest ove tvrdnje seže u davnu prošlost kada su ju ratnici drevnih naroda koristili u bitkama jer im je pružala prijeko potrebnu energiju te su mogli pretrčati duge staze uz manje napora.
To ima smisla jer 30 grama ili dvije velike žlice chia sjemenki sadrže oko 139 kalorija, 4 grama proteina, 9 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 11 grama vlakana – što je prava energetska bomba.
Tijelo opskrbljuju vitaminima A, B, D i E te mineralima poput kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, molibdena, niacina, fosfora, kalija, sumporom, tiaminom i cinkom te brojnim antioksidansima. Zato, ako pijete multivitamine slobodno ih zamijenite chia sjemenkama, jer donose:
• 8 puta više omega 3 od lososa
• 6 puta više kalcija od mlijeka
• 3 puta više željeza od špinata
• 15 puta više magnezija od brokule
• 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
• 6 puta više proteina od graha
• 4 puta više fosfora od mlijeka.

Dobrobiti svakodnevne konzumacije chia semenki

Chia sjemenke danas su predmet istraživanja kao potencijalni tretman za dijabetes tipa dva jer usporavaju probavu, a njihov želatinasti omot u kombinaciji s tekućinom prevenira nagle skokove u krvi.
Zbog stabilizirajućeg učinka na šećer u krvi pomažu protiv inzulinske rezistencije koja može biti povezana sa salom na trbuhu što može biti veoma štetno za sveukupno zdravlje i tako pomažu i mršavljenje.
Mnogi vole koristiti sjemenke lana u prehrani zbog njihove hranjivosti, no tvari iz chia sjemenki organizam bolje iskorištava, a i nije ih potrebno samljeti prije konzumiranja jer su potpuno iskoristive cijele i uz to imaju dugi rok trajanja.
Samo 30 grama sjemenki daje preporučeni dnevni unos vlakana i lak je način da osigurate vašoj probavi zdravlje, redovitost i lakoću.
Jedno serviranje donosi 18 posto dnevnog preporučenog unosa kalcija, te 27 posto fosfora koji su bitni za održavanje oralnog i koštanog zdravlja te prevenciju osteoporoze. Fosfor pomaže i u sintezi proteina te regeneraciji tkiva.
Tu je i mangan, koji je također bitan za vaše koštano zdravlje i iskoristivost nutrijenata poput biotina i tiamina. Jedno serviranje daje 30 posto dnevnog preporučenog unosa ovog minerala.
Chia sjemenke su najbogatiji izvor proteina među sjemenkama te su zato preporučljive za vegetarijance, no od esencijalne su važnosti i za sportaše, posebno trkače, jer daju energiju, izdržljivost i ubrzavaju oporavak.
Chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga, ljepotu kože i kardiovaskularni sustav, te aminokiselinu triptofan koja pomaže u boljem snu, reguliranju apetita, spavanju i poboljšanju raspoloženja.
Prema klinici Cleveland pozitivno djeluju na zdravlje srca jer smanjuju krvni pritisak kod dijabetičara, uravnotežuju kolesterol i trigliceride.
Uvođenjem chia sjemenki u prehranu primijetiti ćete pozitivne promjene već za nekoliko tjedana.
Chia je 2006. godine dobila certifikat instituta za prehrambeno znanstveno istraživanje (Nutritional Science Research Institute- NSRI) na temelju znanstvenih istraživanja koja su potvrdila potpunu prirodnost i nevjerojatne količine esencijalnih tvari ove biljke.

Kako koristiti chia semenke?

Zbog blagog orašastog okusa možete ih dodavati u različita jela i napitke. Najčešće se pospu po žitaricama, umacima, povrću, jelima od riže, ili umiješaju u jogurt ili tijesta. U kombinaciji s vodom povećavaju se za 12 puta te se mogu iskoristiti za pripremu zdravih pudinga ili krema.
Izvor: atma

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: