nedjelja, 29. svibnja 2016.

ELIKSIR I SUPER LEK IZ 15. VEKA – ŠVEDSKA GRANČICA (UPUTSTVO I INSTRUKCIJE)

Da li  ste čuli za švedsku grančicu. Izraz se ne odnosi na neko posebno drvo ili biljku nego se radi o nazivu tradicionalnog biljnog eliksira koji je osmislio švajcarski narodni ljekar  Paracelsus u 15. vijeku a ponovo otkrio i unaprijedio čuveni švedski  ljekar dr Klaus Samst u 18. Vijeku, po čemu je lijek i dobio ime.
Za razliku od mnogih drugih sličnih drevnih lijekova švedska grančica primjenjuje se i dan danas svuda u svijetu i možete je čak kupiti u većini modernih apoteka. Zanimljivo je naglasiti da je Dr Samst živio čak 104 godine a rukopis i recept eliksira švedska grančica pronađeni su nakon njegove smrti u njegovim spisima. Ovdje ćemo vas upoznati sa originalnim receptom švedske grančice i sastojcima koji su potrebni te pokušati pomenuti barem jedan dio mnogobrojnih oboljenja i tegoba koje možete tretirati sa ovim sjajnim eliksirom.
Švedska grančica sastoji se od više jako ljekovitih biljaka a sam eliksir izemeđu ostalog može se primjenjivati za problema sa: vrtoglavicom, grčevima u želudcu, zuboboljom, zatvorom, bolovima u ušima, tegobama sa matericom, hemoroidima, tuberkolozom, groznicom, ranama, ožiljcima po tijelu, apetitom, slabokrvnošću, reumatskim bolovima, kurijim očima, drhtanjem ruku i nogu, različitim infekcijama, problemima sa bubrezima, jetrom, žuči.. itd. Zaista je teško pobrojati sve primjene za koje je oporobana švedska grančica. Na kraju teksta u posebnom linku možete vidjeti  izvorni prijevod rukopisa i namjena eliksira švedska grančica i njegove primjene a spisak je zaista dug i obiman.
Što se tiče samo načina spravljanja eliksira to će možda u ovim našim modernim vremenima mnogima biti problem jer neće moći nabaviti sve sastojke ali ako to I bude slučaj u većini apoteka ili specijalizovanih prodavnica za bilje i dodatke prehrani možete pronaći već pripremljene sastojke za eliksir ili već gotov eliksir. Ukoliko se odlučite da sami napravite švedsku grančicu ovo su potrebni sastojci:
  • 10 g aloje  (kao zamjena može korijen gorčaca ili pelinov prah) 
  • 5 g myrhe ili rujevine
  • 0,2  g šafrana
  • 10 g seninih listova
  • 10 g kanfora
  • 10 g korijenja rabarbare
  • 10 g podanka kurkume (turmerika)
  • 10 g mane (smola crnog jasena)
  • 10 g venecijanskog terijaka
  • 5 g korijenja vilinog sita (carlina acaulis)
  • 10 g korijenja anđelike
Sve sastojke stavimo u dvolitrenu staklenu teglu i prelijemo sa 1,5 litara rakije (jačine 35-40%)  te teglu zatvorimo i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini nekog drugog izvora topline. Smjesu svaki dan treba protresti. Nakon 14 dana napunimo malu flašicu od 2 dcl i koristimo švedsku grančicu a ostatak a ostatk držimo i dalje u velikoj tegli sa svim sastojcima. Što sastojci duže stoje to bolje.
Način upotrebe - unutarašnja upotreba
Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo ujutro i navečer po jednu čajnu kašikicu razrijeđenih kapi. Kod raznovrsnih bolesti slobodno uzimamo po tri razrijeđene kašikice. Kod zloćudnih oboljenja uzimamo dvije do tri kašikice dnevno ovako: po jednu kašiku kapi razrijeđenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdijeljenog na dva dijela, a uzima se pola sata prije svakog jela i pola sata nakon jela.
Oblozi iz mješavine švedskog bilja
Oblozi se koriste za različite otekline. Komadić vate ili krpu, namočimo švedskom grenčicom i položimo na bolesno mjesto, kojeg smo prije toga namazali nekom masti. Preko toga stavimo plastičnu foliju, da se ne uprlja odjeća. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo djelovati dva do četiri sata, ovisno o bolesti. Ako pacijentu ne smeta, slobodno ostavimo oblog preko noći. Stoga preporučujemo da potražite sastojke i napravite obavezno švedsku grančicu ili potražite u svojoj apoteci gotovu smjesu biljaka ili sam eliksir.
ZdravljeBEzdoktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: