srijeda, 8. lipnja 2016.

HRANA KOJA ČUVA MLADOST KOŽE

Ono što jedemo ima direktan uticaj na našu kožu. Mnogi ljudi troše velike svote novca da bi usporili starenje kože i sprečili pojavu bora, a efekat je minimalan zbog nepravilne ishrane.
Hrana ne samo da može da poboljša izgled kože – ona podjednako može da joj naškodi i ubrza proces strarenja i potpuno neutrališe efekat različitih krema, maski i drugih kozmetičkih proizvoda.
Američki nutricionisti savetuju: Vaša ishrana treba da bude bogata antioksidantima – oni pomažu vašoj koži da se zaštiti od negativnog dejstva faktora spoljašnje sredine koji prete da joj ubrzaju starenje. Još jedna važna činjenica – smanjite potrošnju šećera. Naučnici su pronašli da korišćenje šećera u većoj količini smanjuje nivo kolagena u koži, a to dovodi do gubitka njene elastičnosti i ona postaje sklona boranju.
Ne zaboravite da u svoju ishranu uključite što više voća i povrća. Zaista najkorisnije dejstvo na kožu ima tamno zeleno lisnato povrće, takođe voće jarkih boja, naročito narandžaste boje. Podjednako je važno da se u organizam unesu zdrave masnoće, koje ne samo da štite kožu već joj pomažu da se oporavi od negativnih uticaja ekološkog zagađenja. Ovim mastima su posebno bogati losos i avokado. Američki nutricionisti su sastavili spisak tri najkorisnije namirnice za čovekovu kožu.
Zeleni čaj – napitak neobično koristan za zdravlje srca, ali i kože. Sadrži moćne polifenole koji stimulišu povišenje nivoa prirodnih detoksikatora organizma, štite kožu od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka, a prema nekim studijama mogu čak da vitalizuju umiruće ćelije kože. Preporučuje se da se pije nekoliko puta dnevno.
Potočarka – lisnato povrće koje nažalost nije rasprostaranjeno kao ranije. To je šteta jer ne samo da je prirodni diuretik, već štiti organizam od raka. Ako dodate potočarku u salatu nekoliko puta nedeljno vaša koža će biti čista, zategnuta i elastična.
Jagodičarsko voće – korisno je za mozak i srce i to je odavno poznato. Međutim, zhvaljujući sadržaju antocijanina, moćnih fitonutrijentata, različite vrste jagodičastog voća štite kožu od preranog starenja na ćelijskom i molekularnom nivou.
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: