subota, 4. lipnja 2016.

OVO DVE VRSTA POVRĆA KUVANJEM POSTAJU SUPER ZDRAVE

Vjerovatno najbolja i najzdravija  vrsta hrane koju bi  čovjek trebao konzumirati predstavlja povrće.
 Radi se o izvoru vlakna, minerala i vitamina te svih mogućih vrsta pozitivnih nutritivnih sastojaka. Ljudi u svojoj ishrani povrće jako često termički obrađuju čime se gubi određen dio korisnih sastojaka. Ipak postoje određeni  izuzetci i u ovom slučaju kod kojih se kuvanjem povećava zdravstvena korisnost sastojaka povrća. To se prije svega odnosi na mrkvu i paradajz. Nutricionisti su utvrdili da mrkva kuvanjem ne samo da ne gubi nego povećava količinu beta karotena i folne kiseline za jednu trećinu u svom sastavu. Beta karoten je supstanca koja se nalazi u povrću i koja štiti od pojave slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju imuni sistem čovjeka i uzrokuju degenerativne bolesti, rak i bolesti srca te različita oštečenja tkiva u organizmu. Istraživanjem je utvrđeno da kuvanje ili termička obrada mrkve ne samo da ne uništava njene antioksidanse nego ih pojačava i poboljšava njihovu spremnost za absorciju u tijelu. Stoga za razliku od drugih vrsta povrća mrkvu možete slobodno kuvati i takvu konzumirati znajući da činite pozitivnu stvar svome tijelu.
Kada je riječ o paradajzu situacija je slična. Naime naučnici sa čuvenog Cornel Univerziteta utvrdili su da kuhanjem paradajza dolazi po sličnom principu kao i kod mrkve do pojačanja nivoa antioksidansa u njegovom sasatavu. Što se duže kuva u paradajzu se povećava količina licopena supstance koja uništava slobodne radikale oksigena čak 10 puta jače od recimo vitamina E. Kuvanjem paradajza u trajanju od 2, 15 i 30 minuta,  količina lipocena u njegovom sastavu povećavala se  za 54, 171 i 164 procenta. Ukupna količina antioksidansa povećavala se za 28, 34 i 62 procenta. Ovim paradajz postaje pravi izvor antioksidansa u borbi protiv degenracija, oštećenja čelija i prevenciji od raka i najtežih vaskularnih oboljenja na čelijskom nivou. Ovo je i objašnjenje za činjenicu koju često možemo čuti da su kečap i sosovi zdraviji  od svježeg paradajza.
Stoga za razliku od drugih vrsta povrća mrkvu i paradajz možete slobodno kuvati i takve konzumirati znajući da činite jednu od najzdravijih stvari. 
Učestalo konzumiranje različitog povrća  u ishrani najbolji je lijek za prevenciju većine bolesti, spriječavanje gojaznosti, te dug i zdrav životni vijek čovjeka.
ZdravljeBEZdoktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: