četvrtak, 14. srpnja 2016.

5 BOLESTI KOJE ŽENE NE SMEJU ZANEMARIVATI

Promene načina života, smanjena otpornost… to su samo neki od uzroka povećanog broja opasnih bolesti koje sve više prete ženama, a o kojima se možete informisati u nastavku.


1. Rak dojke
Jedan od rastućih problema među ženama svakako je rak dojke, odgovoran za oko jedan posto smrti širom sveta. Onkolog Ashok Vaida tvrdi: ‘Rak dojke definitivno je jedan od najvećih pretnji ženskom zdravlju. Iako ne postoji samo jedan uzrok, čini se da povećanoj stopi obolevanja doprinosi promena  životnog stila. Odgađanje prvog deteta, kraće dojenje, problemi s gojaznošću… samo su neki od faktora koji negativno utiču na zdravlje žena.’
Lekari upozoravaju da, iako pravovremeni pregled može na vreme dijagnostifikovati rak, potrebno je izmeniti životne navike kako bi se smanjio rizik dobijanja raka. Ističu važnost dojenja, fizičke aktivnosti i održavanja zdrave kilaže, konzumiranje voća i povrća i općenito zdrav i uravnotežen život.
2. Moždani udar
Sve više žena doživi moždani udar, a kardiolozi upozoravaju da je to posledica sve raširenijeg dijabetesa i visokog pritiska. To su posledice nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i povećanog stresa.
Izbegavanje nezdravih navika ,redovnih kontrola i fizičke aktivnosti trebali bi znatno umanjiti rizik od dobijanja moždanog udara.
3. Policistični jajnici
Oko 5-10 posto žena u dobi između 12 i 45 godina pogađa problem policističnih jajnika koji između ostalog mogu smanjiti verovatnost začeća.
Ginekolog Sushma Dhawan tvrdi da je primetio povećanje broja pacijentkinja s policističnim jajnicima, čiji su simptomi  izostanak ili neredovne menstruacije. Ostali simptomi uključuju akne, povećani rast dlaka, gubitak kose, gojaznost i povećan nivo inzulina.
4. Poremećaji seksualnog uzbuđenja
Zajednički naziv za složene probleme vezane uz žensko polno uzbuđenje uključuju postojanje seksualne želje, ali nemogućnost tela da reaguje na seksualne podražaja (na primer, ne dolazi do lubrikacije, što može biti simptom problema sa žlezdama).
Ovaj se problem manifestuje i nemogućnošću postizanja orgazma, kao i drugim problemima koji, bilo na fizičkom ili psihičkom polju, polni odnos čine neprijatnim iskustvom uprkos tome što postoji želja za seksom.
Kako rešenja ovih problema mogu biti raznolika, najbolje se obratiti izabranom lekaru koji može odrediti na šta se treba usredsrediti.
5. Gojaznost
Nedostatak fizičke aktivnosti, ‘sedilački’ način života i nezdrava ishrana glavni su uzroci gojaznosti, koja onda kao posledicu može imati brojne druge probleme i bolesti.
Rešenje ovog problema je vrlo jednostavno u teoriji, ali mnogima preteško u praksi jer zahteva promenu načina života, od više fizičke aktivnosti, do zdravije ishrane.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: