nedjelja, 17. srpnja 2016.

GAZIRANI SOKOVI MOGU UZROKOVATI RAK

Brojna istraživanja su pokazala da gazirani sokovi mogu štetno utjecati na zdravlje, a novo istraživanje nam daje još jedan razlog zbog kojeg bismo trebali prestati konzumirati gazirane sokove.
Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisuConsumer Reports and the Center for a Livable Future,gazirani sokovi sadrže 4 – metilmidazol, spoj koji povećava rizik od nastanka raka.
Statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi gazirane sokove konzumira svakodnevno, a u posljednjih 70 godina je potrošnja gaziranih sokova drastično porasla. Znanstvenici planiraju poraditi na provođenju mjera prema kojima će se zabraniti dodavanje 4 – metilmidazola.
U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba koje su ispunjavale upitnik s pitanjima o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući i učestalost konzumiranja gaziranih sokova. Znanstvenici su ih potom podijelili u grupe prema učestalosti konzumacije sokova.
Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, imaju veći rizik od nastanka raka, naročito raka želuca i debelog crijeva.
4 – metilmidazol se nalazi u velikom broju karameliziranih  proizvoda, odnosno proizvoda s karameliziranom bojom pa znanstvenici savjetuju da takve proizvode izbjegavate ili barem konzumirate što rjeđe.

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: