utorak, 19. srpnja 2016.

KAMILICA – RECEPTI ZA TINKTURU, ULJE I ČAJ ZA VAŠE ZDRAVLJE

Kamilica je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka i mnogi od nas su se uverili u njenu delotvornost. 
Prepoznatljivi žuti cvetovi od kojih se pravi ukusan čaj, nalaze primenu u lečenju iritacija od prehlada, kod zarastanje rana, apscesa, upale desni i stanja kože kao što su psorijaza, ekcem, boginje i osipi. Ulje i tinktura od kamilice se posebno cene jer imaju umirujeće dejstvo po kožu. Samo jedna šoljica čaja dovoljna je za spokojan san.
Kamilica kroz istoriju
Kamilica je jedna od najviše korišćenog i dobro dokumentovanog lekovitog bilja u svetu. Njena upotreba datira hiljadama godina u drevnom Egiptu, gde se smatralo da je sveti dar od boga sunca Ra, iako je verovatno da je kamilica bila u upotrebi mnogo pre. Hemijska analiza preduzeta na ulju za balsamovanje faraona otkrila je da je kamilica bila jedan od glavnih sastojaka. Hijeroglifi takođe pokazuju da se kamilica koristila u nezi kože egipatskih plemkinja. Kamilica (Skincare Chamomile) je bila u širokoj upotrebi i od strane grka i rimljana, gde zapisi pokazuju da se koristila u medicini i pravljenju pića. U srednjem veku, kamilica se stavljala ispod posteljine za poboljšanje mirisa (zajedno sa biljkama kao što je lavanda).

Različite vrste kamilice               

Rimska kamilica (Anthemis nobilis) – takođe poznata i kao engleska ili plemenita, je višegodišnja biljka koja raste nisko na zemlji. Njeno eterično ulje sadrži oko 80% estra i izgleda bledo žute boje.
Nemačka kamilica (Matricaria recutita) – takođe poznata i kao mađarska ili plava kamilica je jednogodišnja biljka koja raste visoko. Njeno eterično ulje je tamno plavo zahvaljujući visokom sadržaju hamazulena (2-5%) i visokom procenatu alkohola, kao što je bisabolol.
Uprkos činjenici da su različite vrste, njihovi cvetovi liče i one sadrže slične osobine. Ostale vrste uključuju Marokansku kamilicu (Anthemis spp Mikta multicaulis), Cape kamilicu (Eriocephalus punctulatus) i Travnjak kamilicu (Kamilica Treneague).
Glavni izvori lekovitosti
Kamilica sadrži dugu listu hemijskih jedinjenja koja su pojedinačno poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima. Ipak, nekoliko hemikalija kamilici daju posebnu reputaciju fantastičnog iscelitelja kože:
Bisabolol – je antiinflamatorni, antibakterijski, protiv gljivica i antialergeni element. Bisabolol se nalazi u eteričnim uljima kamilice, iako nemačka kamilica ima veću koncentraciju.
Hamazulen – jedan od azulena, hamazulen se može naći samo u eteričnom ulju rimske i nemačke kamilice, stvoren tokom procesa destilacije iz drugog jedinjenja pod nazivom matricin. Ovo jedinjenje izaziva da eterično ulje nemačke kamilice bude bledo plave boje. Hamazulen je zaslužan za pružanje antiinflamatornih svojstava obe vrste kamilice.
Apigenin – ovaj flavonoid se pokazao kod smanjenja oksidativnog oštećenja DNK, inhibiranju rasta ćelija raka i kao antiinflamator. Apigenin se nalazi u obe vrste kamilica, ali je prisutan samo u cveću, a ne u uljima.

Zdravstveni benefiti kamilice

Kamilica se vekovima koristi za pripremu blagih čajeva kao blagi lek za opuštanje pred spavanje, zatim kao tretman za groznice, prehlade, kod stomačnih tegoba i kao anti-inflamator. Kamilica se može koristiti interno ili eksterno. Obimna naučna istraživanja tokom proteklih 20 godina su samo potvrdila mnoge od tradicionalnih koristi i uspostavila farmakološke mehanizme za terapeutske aktivnosti ove biljke. Ova pažnja da je povećala popularnost biljke te je danas kamilica uključena kao lek u farmaciji 26 zemalja.
Konkretno, kamilica može:
 
  • Kao čaj – koristi se za lumbago, reumatske probleme i osip.
  • Kao obloga – koristi se kod hemoroida i rana.
  • Kao para – može biti iskorišćena da se ublaže simptomi prehlade ili astme.
  • Oslobađa od upale desni – Kamilica za ispiranje usta može da pomogne u smirivanju upale usta i održavanju zdravih desni.
  • Oslobađa alergija
  • Pomaže u varenju kada se uzima kao čaj posle jela.
  • Oslobađa jutarnje mučnine tokom trudnoće.
  • Kao brzo lečenje kod kožnih čireva, rana, opekotina.
  • Za tretiranje gastritisa kao čaj.
  • Koristi se za umivanje ili kao obloga kod problema sa kožom, uključujući upale kože i zapaljenja sluznice.
  • Promoviše opšte opuštanje tela i oslobađanje od stresa. Ispitivanja pokazuju da kamilica sadrži supstance koje deluju na iste delove mozga i nervnog sistema kao anti-anksioznih lekovi.
  • Kontroliše nesanicu – zbog blago sedativnog dejstva opušta mišiće.
  • Kod stomačnih problema može pomoći da se ublaži stres u vezi nadimanja, mučnine, žgaravice.Takođe može biti korisna u lečenju poremećaja i inflamatornog stanja creva kao što je Kronova bolest.
  • Smiruju kožni osip (uključujući i ekcem). Koristi se kao losion ili u obliku ulja. Takođe može ubrzati zarastanje i sprečavaju bakterijske infekcije.
  • Hladan čaj od kamilice može da se koristi kao obloga da pomogne umornim ili iritiranim očima, i čak može pomoći u lečenju konjuktivitisa.
  • Smanjuje menstrualne grčeve. Veruje se u sposobnost kamilice za opuštanje glatkih mišića materice, što pomaže u olakšanju nelagodnosti menstrualnih grčeva.

Esencijalno ulje kamilice

Ulje kamilice je eterično ulje izdvojeno iz cveta. Da bi izdvojili ulje iz biljaka, većina proizvođača koristi parnu destilaciju. Količina ulja iz svake biljke zavisi od sorte – sveži rimski cvetova kamilice imaju tendenciju da daju 1,7% eterično ulje, dok cvetovi nemačke kamilice daju samo 0,2-0,4% eteričnog ulja.
Ulje se koristi u mnoge medicinske svrhe, a jedna od najbolje dokumentovanih je za opuštanje. Ulje ima umirujuće dejstvo na ljude i može se koristiti kao pomoć u izazivanju sna, ublažavanja nervoze i promovisanja opšte osećaj smirenosti i blagostanja. Osim što ima mentalna umirujuća svojstva, ulje kamilice je takođe dobro u opuštanje mišića i bolnih zglobova. To može olakšati menstrualne grčeve i bolove u leđima, kao i opuštanje probavnog sistema za ublažavanje bolova u stomaku ili probavnih smetnji. Ulje takođe eliminiše svrab i dobro je za one sa alergijskim reakcijama.
Postoji širok spektar načina na koje se eterično ulje kamilice može moće primeniti na telu, u zavisnosti od razloga za koji se ono koristi. Na primer, ulje može biti ili nanošeno lokalno, kod problema sa kožom, ili konzumirati oralno, za uznemireni stomak. Jedna do dve kapi ulja u čaši vode bi trebalo da bude dovoljno za korišćenje kao tečnost za ispiranje usta ili konzumiranje za stomačne probleme. Da biste koristili u kupatilu kao aromaterapiju za opuštanje mišića, manje od 10 kapi i dalje treba da bude dovoljno.
Miris etarskog ulja može da se udahne kao oblik aromaterapije. Ovaj metod radi dobro za smirenje živaca i glavobolje. Može se izmešati sa drugim uljima, kao što kao što su susamovo ili maslinovo, te se kao takvo koristi za masiranje kod bolova u mišićima i zglobovima.

Recepti za lečenje sa kamilicom

  • Ulje
Ukoliko imate svežu kamilicu možete jednostavno napraviti ulje. U teglu do vrha sipajte cvetove kamilice a zatim prelite najbolje maslinovim devičanskim uljem. Zatvorenu posudu držite na suncu pd 2 do 3 nedelje, pa procedite u čistu posudu.
  • Opuštajuća kupka
U mlakoj kupki dodajte 10 kapljica ulja ili 2 šolje čaja od kamilice. Kupka je posebno dobroa kod olakšanja opekotina od sunca, kao i svraba i suve ispucale kože.
  • Čaj
recept za pravljenje čaja od kamilice
Za priremu čaja potrebne su dve kašičice osušenih cvetova koje ćete prelit šoljom tople vode. Nakok ceđenja pijte do tri šolje dnevno ili jednu šolju pred spavanje za rešavanje nesanice. Čajem možete natopiti gazu koju ćete staviti na umorne oči kao oblogu.
Druga primena čaja je za ispiranje usne duplje i ždrela u slučaju upale. Često se primenjuje i za ginekološka ispiranja.
  • Kao obloga kod menstrualnih bolova
Kamilica i mleko se preporučuju kod bolnih menstruacija u vidu obloga koje se pripremaju tako što se velika kašika cvetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mleka. Procediti i dok je još toplo nakvasiti gazu pa držati kao oblog preko stomaka.
  • Tinktura sa alkoholom
tinktura od kamilice recept
Tinktura kamilice se priprema tako što se 10 grama suvog cveta stavi u tamnu bocu i prelije sa 100 ml 70-procentnog alkohola. Ovakva smeša se ostavi da odstoji 4 nedelje uz povremeno mućkanje. Tinkturu procedtie u drugu tamnu bocu koja se može iskoristiti kod manjih povreda kože i pri lečenju šuljeva.
Napomena – Nemojte koristiti kamilicu u nezi kože ako ste alergični na bilo koju biljku iz porodice Asteraceae biljaka. To uključuje kamilicu, celer, neven i hrizantemu.
(kucni lek)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: