ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

MANDARINA - SAVEZNIK VITKE LINIJE I BARŠUNASTE KOŽE

Mandarine su se pojavile četiri stoljeća nakon naranči koje su se svijetom raširile u 16. stoljeću iz Kine. 
Od tada se uzgajaju na jugu Europe, sjeveru Afrike i u Americi, a kod nas su najrasprostranjenije na krajnjem jugu Hrvatske.
Uz to što mandarina pomaže u borbi s lošim kolesterolom te štiti srce, ovaj agrum produljit će osjećaj sitosti, pa se preporučuje onima koji žele smršaviti.
Isto tako bit će od pomoći i onima koji žele zadržati vitku liniju. 
Njezini sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, pozitivno djeluju na kognitivno zdravlje poboljšavajući i stimulirajući funkcije mozga što doprinosi boljem pamćenju.


Njeguje i pomlađuje kožu


Mandarina je bogata antioksidansima koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za njegu lica. 
Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetizira se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu.
Mandarine koži osiguravaju vitamin B, magnezij, folate, beta-karoten, kalij - sastojke koji su nužni za mladolik izgled i hidrataciju.
Vitamin C iz mandarine stimulira proizvodnju kolagena i tako doprinosi smanjenju bora i mladalačkom izgledu kože.
Eterična ulja ove voćke iz obitelji citrusa posebice su dobra za masnu i problematičnu kožu jer kontroliraju lučenje sebuma i čiste začepljene pore. 
Pored toga, njezino eterično ulje djeluje antiseptički, ubija bakterije i sprječava upale, a pomaže i kod čišćenja organizma od toksina, osobito kod čišćenja jetre. 
Ako imate problema s aknama ili drugim kožnim bolestima, mandarina vam može pomoći. 
Bogata je vitaminom A koji pomaže zacjeljivanju i obnovi kože.
 
Maska od mandarine
Mandarinu možete iskoristiti za voćnu masku. Za osvježenje svih tipova kože dovoljno je iscijediti sok dvije mandarine. 
U njega natopite gazu koju poslije na licu i vratu držite 15 do 20 minuta, a nakon toga isperete hladnom vodom.



Poboljšava probavu i potiče gubitak kilograma


Mandarina obiluje dijetalnim vlaknima koja potiču probavu pa je zbog toga dobar saveznik onima koji žele istopiti kilograme. 
Redovito uzimanje vlakana pomoći će da se osjećate sito, a poticajno djeluju i na probavu. 
Djeca i odrasli bi svakodnevno trebali uzimati oko 20 grama vlakana. 
Pektin u mandarini sprječava rast razine šećera u krvi, a time i osjećaj gladi.
Mandarinu čini 85 % vode koju tijelo koristi kako bi se očistilo od toksina i potaknulo metabolizam.
Mala mandarina je snažna superhrana, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Zapadni Ontario. 
Tvar pronađena u njima – nobletin – ne samo što pomaže u borbi protiv pretilosti, nego čuva i zdravlje arterija te štiti od dijabetesa tipa 2. 
Znanstvenici su proveli istraživanja u kojima su miševe hranili visokomasnom i jako zašećerenom hranom, sličnoj onoj koja se konzumira u većini zapadnih zemalja. 
Jedna grupa miševa je pri tome postala pretila s povišenim kolesterolom i razinom inzulina te masnom jetrom – simptomima koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. 
Druga grupa konzumirala je istu vrstu namirnica, ali uz unos nobletina iz mandarina.
„Nobletin je miševe štitio od pretilosti“, kaže dr. Murray Huff koji je vodio istraživanje. „Ovo istraživanje je zapravo utrlo put budućim istraživanjima o liječenju metaboličkog sindroma i sličnih bolesti kod ljudi“.
Eterično ulje mandarine može pomoći kod nesanice, stresa, napada kašlja i grčeva u mišićima, a dovoljno ga je samo umasirati na sljepoočnicu ili bolne točke.


Kora mandarine - idealna za čajeve i kupke


Korice mandarine imaju višestruku mogućnost primjene.
Mogu se nasjeckati, prosušiti i pohraniti, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa.
Kora mandarine može se koristiti i u pripremi čaja ili kao dodatak crnom čaju. 
Takva kombinacija, prema određenim istraživanjima, smanjuje rizik od nastanka raka kože za 70 posto, a sam čaj mandarine za 40 posto. 
Kora mandarine je zapravo najkorisniji dio ove voćke jer sadrži 20 puta više antioksidansa nego sam sok. 
Obiluje flavonoidima koji se nalaze u njezinom bijelom dijelu. Najbolji je tu naringenin koji se može pronaći i u drugim agrumima, ali i u koži rajčice. 
Stoga je dovoljno pojesti bijeli dio kako bi se unijela velika količina antioksidansa u tijelo. 
Prema kineskoj medicini, kora mandarine poboljšava probavu, ali i olakšava jutarnje mučnine kod trudnica kao i one prilikom putovanja.  
Kako bi se u potpunosti iskoristile sve dobrobiti mandarine, svakodnevno je potrebno pojesti između 6 i 7 komada ove sočne i slatke voćke. 
Zbog svih navedenih vrijednosti koje mandarina posjeduje, ovu mirisnu kraljicu jeseni treba redovito uvrstiti u jelovnik.
alternativa

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: