utorak, 19. srpnja 2016.

MOŽDA NISTE ZNALI: OVE NAMIRNICE NEMOJTE STAVLJATI U FRIŽIDER!

Za slučaj da niste znali, neke je namirnice loše držati u frižideru već ih treba čuvati na sobnoj temperaturi:

Ljuti umaci

Vjerovali ili ne, ljuti umaci mogu sretno živjeti u vašoj špajzi do tri godine.

Krompir

Hladnije temperature negativno utječu na okus krompira, pohranite ih u špajzi i to u papirnatim vrećicama, plastične vrećice nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utječe na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebala bi trajati tri tjedna, ako su ispravno pohranjene (suho, tamno mjesto).

Hleb

Hleb pohranjen u hladnjaku brzo će se osušiti. Umjesto toga, ono što namjeravate pojesti u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi zamotano u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji, a ostatak zamrznite.

Luk

Luk voli da je pohranjen u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju zraka, na sobnoj temperaturi. No, držite ih dalje od krumpira koji ispušta vlagu i plinove koji mogu negativno utjecati na luk te izazvati truljenje.

Beli luk

Ostat će u dobrom stanju i do dva mjeseca ako ga držite u špajzi, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok zraka.

Rajčice

U hladnjaku mogu dobiti blijedu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrijevanje, ako je potrebno, pohranite ih u papirnatu vrećicu. Kad su taman zrele mogu trajati oko tri dana.

Kafa

Hladnjak stvara kondenzaciju što može utjecati na okus mljevene kave i kave u zrnu. Kavu je najbolje pohraniti u hermetički zatvorenoj limenoj posudi u špajzi.

Zimske tikvice

Razne sorte zimskih tikvica trajat će vam oko mjesec dana ili više ako ih pohranite na sobnoj temperaturi u špajzi.

Citrusno voće

Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili naranče u hladnjak, kora će im postati gruba, tvrda, a i bit će manje sočni i ukusni.

Avokado

Avokado počinje sazrijevati tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, ne čuvajte ga u hladnjaku jer ćete usporiti proces sazrijevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi ga ne mislite odmah koristiti, čuvanje u hladnjaku će produžiti rok trajanja.

Sveže začinsko bilje

Začinsko bilje (bosiljak, peršin, kadulja, menta…) voli toplinu, a ako se duže čuva u hladnjaku, uvene prije vremena. Sa svježim začinskim biljem je najbolje postupati kao i sa cvijećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete mijenjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svjetla. Pokrijete li ga plastičnom vrećicom koju ste zbog dotoka svježeg zraka probušili, ostat će svježiji.

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: