nedjelja, 17. srpnja 2016.

NAJBOLJA PREVENTIVA PROTIV GRIPE I PREHLADE

Sad već veliki broj osoba uzima suplemente cinka kako bi sprečile nastanak gripe ili prehlade, a novo istraživanje američkih naučnika detaljno otkriva delovanje cinka.
“Cink pomaže telu u borbi protiv infekcija tako da imuni sistem vraća u ravnotežu”, EveridaiHealth prenosi izjavu prof. Darena Knoella.
Nažalost, veliki broj ljudi ne unosi dovoljnu količinu cinka, što je naročito opasno za starije osobe, kao i one sa slabijim imunitetom.
Namirnice koje su bogate cinkom su crveno meso, živina, pasulj, mahunasti plodovi, neke ribe i školjke, žitarice i obogaćeni mlečni proizvodi.
U eksperimentu su koristili ljudske Monocle koji su uključeni u prepoznavanju patogena. Kada je patogen prepoznat, dolazi do aktiviranja velikog broja ćelija koje pokreću imuni sistem. Proteini u telu potiču oslobađanje transportera cinka, kojeg su naučnici nazvali ZIP8. Kada transporter uđe u zidove ćelije, on usmerava cink da iz krvotoka dođe u ćeliju. Na taj način se sprečava širenje upale koja može biti opasna za celi organizam.
Naučnicima sve do ovog istraživanja nije bio jasan način na koji cink deluje na infekciju. Naime, cink igra važnu ulogu u gotovo svim telesnih funkcijama i dolazi u interakciju sa hiljadama proteina koji su važni za pravilan rad tela. Ipak, od ukupne količine cinka u telu, tek 10% se koristi u borbi protiv infekcija.
Većina odraslih osoba dnevno treba unositi 8-11 miligrama cinka. Naučnici ističu da je moguće, ali izuzetno retko, uzeti preveliku količinu cinka koja potom postaje toksična.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: