nedjelja, 17. srpnja 2016.

POBOLJŠAJTE CIRKULACIJU ULJEM OD CIMETA

Možemo reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog leka.
U našim krajevima slabo je poznato korišćenje ulja od cimeta. Postoje dve vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke jako složenim postupkom. Drugo je ulje cimeta koje sami možete napraviti.
Potrebno je:
  •  nekoliko štapića cimeta
  •  čisto maslinovo ulje (nerafinisano)
Priprema:
Čitave štapiće cimeta stavite u teglu. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 nedelje. Svaki dan dobro promućkajte teglu. Nakon tri nedelje procedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu bocu. Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da tegla bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja). Što je veći broj štapića cimeta to bolje. Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omeru 1:5 u odnosu na ulje (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mlevenjem i dugotrajnim stajanjem samlevenog cimeta gube mnoga lekovita svojstva.
Ulje će imati sjajan miris i ukus. Kombinacija već lekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim preuzetim korisnim i lekovitim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za spoljnu tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jak antioksidans koji sprečava oštećenja i štiti ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.
Primena:
Ulje možete koristiti kako god vama odgovara. Možete ga dodavati preko gotovih jela, u kolače ili salate u zavisnosti kako vam ukus bude odgovarao, ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak, ulje je najednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 kafene kašičice ujutru i uveče. Ulje možete primenjivati i za spoljnu upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način obolela mesta.
Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva.
Ulja od cimeta odličan je pročišćivač krvi od svih nečistoća, a samim tim odlično deluje na sprečavanje pojave bubuljica. Ulje cimeta poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava stvaranje ugrušaka, te njegovo redovno korišćenje pojačava metaboličku aktivnost, smanjuje krvni pritisak i redukuje mogućnost moždanog i srčanog udara.
Osim toga, redovno korištenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara te brzo normalizuje šećer u krvi.
Takođe pozitivno deluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu, a posebno u žučnoj kesi. Osim što sprečava i uništava bakterije, ulje od cimeta redukuje i uništava gljivice te se primenjuje i kao lek protiv kandide.
Redovna upotreba u istraživanjima je pokazala da upotreba ovog ulja pozitivno djeluje na rad debelog creva, te prevenciju raka debelog creva.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: