četvrtak, 14. srpnja 2016.

PRIRODNI LEKOVI ZA DIJABETES: BILJKE KOJE REGULIŠU NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dijabetes je hronično oboljenje koje nastaje usled nedostatka insulina u organizmu. Kao posledica ove bolesti javlja se poremećaj metabolizma glukoze, proteina i masti. Najčešći simptomi dijabetesa su suvoća usta, opšta slabost organizma, brzo zamaranje i gubitak telesne težine.
Pored toga sto je maslačak koristan prirodni lek za bolesti jetre i žuči ova lekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za lečenje dijabetesa potrebno je tokom proleća, sve vreme dok maslačak cveta, svakoga dana pojesti po 10 svežih stabljika maslačka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati.
Potvrđeno je da začin cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi.
Lekovita gljiva – hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utiče na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa šećera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj.
Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.
Kukuruz, ovas ili zob čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti.
Lečenje šećerne bolesti (dijabetesa), podrazumeva dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Izbaciti nezdrave masnoće a koristiti zdrave i korisne kao sto su laneno i riblje ulje. Kada se nivo šećera u krvi normalizuje u ishranu se moze uvesti buter, maslinovo i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos minerala jer ova bolest često izaziva i nedostatak minerala u organizmu.
Za ishranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena za krompir), zbog toga što ova biljka, za razliku od krompira ne sadrži skrob, već inulin.
Peršun se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje šećerne bolesti (dijabetesa) i to tako što sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta.
Pije se svako veče pre odlaska na spavanje.
(Priroda leči sve)

1 komentari:

Podijelite sa prijateljima: