subota, 16. srpnja 2016.

PRIRODNI SASTOJCI PUNO UČINKOVITIJI OD ANTIBIOTIKA!

Iako lekari neretko  propisuju antibiotike, treba ih uzimati s oprezom jer je njihov uticaj na organizam izrazito negativan te osim što slabi imunitet, stvara sjajnu podlogu za razvoj mnogih bolesti, kao i razvoj tzv. superbakterija, odnosno bakterija otpornih na antibiotike zbog kojih medicina strepi.
Jedna od superbakterija svakako je i streptokok (Streptococcus), najčešći uzročnik upale grla i krajnika, ali i meningitisa, upale pluća i uha. Tu je i stafilokok (Staphylococcus aureus), uzročnik MRSA-e, poznate “bolničke bakterije” koja je pobedila penicilin. Stafilokok je u poslednje vreme sve otporniji na antibiotike.
Naučnici su dokazali da su sjajni saveznici u borbi s ovim okorelim superbakterijama prirodni sastojci.
Beli luk
Uspešno leči infekcije kao što su upala pluća i MRSA. Uništava crevne parazite i pomaže kod upala, a dokazano je najbolji prirodni neprijatelj . Ta bakterija u ljudskom organizmu prouzrokuje upalu pluća, upalu uha, organa mokraćnog sistema, infekciju oka.
Prema značajnom otkriću Državnog Univerziteta Washington, delovanjebelog luka na bolest izazvanu bakterijom općenito prisutnom u pokvarenoj hrani, bilo je stoput učinkovitije od delovanja dva poznata antibiotika.
Zaključak njihovog istraživanja donosi dokaze o učinkovitosti koncentrata belog luka u inhibiciji rasta bakterije Campylobacter jejuni. Beli luk se smatra najmoćnijom prirodnom hranom, a sjajan je i u lečenju infekcije poput upale pluća MRSA-e, a ubija i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Beli luk ima i vrlo značajnu ulogu u istraživačkim laboratorijima.
U nizu poslednjih otkrića jedno od najzanimljivijih je da beli luk povisuje ukupan nivo antioksidansa u telu. Stručno nazvan Alliurn sativa, beli luk je tokom istorije postao čuven zbog svoje sposobnosti u odbrani od virusa i bakterija.
Naučnici su takođe otkrili da je dialil sulfid koji se razvija kada protisnemo beli luk bio oko 100 puta učinkovitiji od dva antibiotika eritromicina i ciprofloksacina. Dialil sulfid i drugi organosumporni sastojci učinkovito ubijaju važne patogene koji kontaminiraju hranu, kao što su Listeria monocytogenes i Escherichia coli.
“Dialil sulfid može se koristiti za reduciranje nivoa Campylobactera u prostoru , te za čiščenje opreme za procesuiranje industrijske hrane, s obzirom da je bakterija pronađena u biofilmu u oba slučaja”, rekao je naučnik Konkel.
“Dialil sulfid može doprineti da hrana bude sigurnija za konzumiranje”,rekla je naučnica Barbara Rosco.
Med
Med ima snažna antibakterijska svojstva te deluje poput antibiotika. Uspešno se bori protiv stafilokoka, streptokoka, ali i MRSA-e. Naučnici su dokazali i da povoljno deluje kod zacelivanja inficiranih rana.
Kurkuma
Kraljica začina kako je nazivaju, kurkuma, ima antiupalne sposobnosti koje su neverovatno moćne. Ne postoji ni jedan drugi, prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protivupalni efekt nazivaju se kurkumin. Najnovija istraživanja otkrila su da kurkuma sprečava rak debelog creva, prostate, mozga, dojke.
Origano
Antibakterijski i antigljivični lek jeste ulje i čaj origana. Prema istraživanju Univerziteta u Georgetownu, ulje origana jednako je uspešno u borbi protiv superbakterija kao i savremeni antibiotici, ali je dakako mnogo zdraviji izbor koji ne šteti telu.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: