srijeda, 13. srpnja 2016.

UBLAŽITE STRES OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Stres povećava rizik od nastanka hronične upale u telu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti.
Američki naučnici otkrivaju da riblje ulje može zaštititi od negativnog delovanja stresa na srce, i to zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.
“U današnje vreme stres je postao normalan deo svakodnevice”, izjavio je vođa istraživanja prof. Jason Carter i dodao je kako “uz sve to nam ne idu u prilog prehrambene navike koje naše telo stavljaju pod još veći stres.”
U istraživanju, objavljenom u American Journal of Phisiologi, je učestvovalo 67 osoba s normalnom nivoom krvnom pritiska. Učesnici su u periodu od 8 nedelja svakodnevno uzimali 9 grama suplemenata ribljeg ulja.
Na kraju istraživanja naučnici su radili različite testove, uključujući merenje nivoa krvnog pritiska i broj otkucaja srca. Rezultati testova su pokazali da suplementi smanjuju nivo kortizola u telu, regulišu nivo otkucaja srca i smanjuju nivo slobodnih radikala.
Naučnici nisu primetili nikakav efekat na nivo krvnog pritiska. Ovi rezultati upućuju da riblje ulje ima odličan učinak na zdravlje i smanjuje štetno delovanje stresa na organizam.
Prethodna istraživanja su pokazala da stres povećava rizik od nastanka hronične upale u telu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvnog sistema.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: