utorak, 31. svibnja 2016.

BLAGODETI ČAJA OD PERŠUNA

Peršun se već vijekovima sem kao začin koristi i kao lijek. Porijeklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi.
Osnovna upotreba peršuna, sem korištenja kao začin, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tijela. U srednjem vijeku korišten je za oporavak i osvježenje nakon noći punih vina i masne hrane.
Čaj od peršuna korišten je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lijek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna spriječava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktčki vrši njihovo čišćenje.
Ovaj čaj treba pit i pri infekcijama mokraćnog mjehura kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i liječenju raka debelog crijeva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.
Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.
Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korištenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje. 
Čaj možete koristiti i za smirenje crijeva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti.
Peršun je bogat  željezom pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.
Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namjena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svježeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate bijeli i crveni luk čij miris želite neutralisati.
persun cajPeršun uspjeva svuda a možete ga lako uzgojiti čak i u saksiji u svome domu te uvijek imati svježu biljku pri ruci. Čak i zimi možete kupiti sjeme u sjemenari , posaditi ga u dublju saksiju i biljka će izrasti za par sedmica na svijetlom mjestu.
Čaj od peršuna pravi se tako što se svjež ili osušen peršun u količini dvije velike kašike doda u  vrelu vodu. Peršun treba odstojati 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj se kada se ohladi nacjedi par kapi limuna i doda kašikica meda po želji.
Čaj možete piti kada god poželite a za već navedene tegobe trebate ga koristiti dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje te se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.
Trudnice ne bi trebale piti čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja. Peršun možete upotrijebiti i za smirenje živaca odnosno opštu nervozu. Potrebno je da uzmete korijen i lišće svježe biljke, isjeckate ih što sitnije i pomješate sa bagremovim medom. Smjesa treba odstojati 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.
Zdravlje BEZ doktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: