ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

ŠARGAREPA JE ŽESTOK BORAC PROTIV RAKA

Šargarepa je bogata hranljivim materijama koje imaju blagotvorni uticaj na organizam, a posebno dobro utiču na vid. Sirova šargarepa može biti teška za konzumiranje, pa je treba naseckati je pre jela.
Nutrijenti koje sadrži šargarepa su vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcijum, hrom, cink, gvožđe i vlakna.
Šargarepa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u telu, odnosno u vitamin A.
Vitamin pomaže ćelijama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je šargarepa dobra za vid.
U šargarepi se nalazi i vitamin K, koji ima uticaj na zgrušavanje krvi i zaceljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i rak debelog creva.
Vlakna i hrom, koji se nalaze u ovom zdravom korenastom povrću, igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je posebno važna kad je u pitanju napad gladi i kontrola dijabetesa.
Slatka i sočna, šargarepa je posebno bogata antioksidansima, vitaminima i vlaknima. 100 grama šargarepe sadrži samo 41 kaloriju te zanemarive količine masti.
Šargarepa je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama sveže šargarepe sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica vitamina A. Istraživanja su pokazala da flavonoidni spojevi u šargarepi pomažu u sprečavanju raka kože, pluća i usne šupljine.
Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je glavni karoten koji sadrži to povrće. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.
Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja , održavanje epitela, rast i pravilan razvoj.
Šargarepa je bogata falkarinolom. To je prirodni pesticid. Naučna istraživanja provedena na Univerzitetu u Newcastleu na laboratorijskim životinjama, pokazala su da falkarinol u šargarepi može pomoći u borbi protiv raka.
Sveža šargarepa sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi, koji pomaže telu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zuba i desni. Njegova antioksidativna svojstva pomažu telu da se zaštiti od bolesti i raka.
Sadrži i solidnu količinu vitamina B, kao što je folna kiselina, vitamin B6 (piridoksin), tiamin i pantotenska kiselina. Ove materije su važne jer deluju kao kofaktori enzima u metaboličkim procesima u telu.
Šargarepa sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Kalijum je važan deo ćelije i telesnih tečnosti te čuva srce neutralizirajući učinak natrijuma.
Sok od šargarepe
Za ukusan i zdrav napitak treba vam osam oguljenih i naseckanih šargarepi, četiri iseckane zelene jabuke i malo svežeg đumbira.
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: