srijeda, 8. lipnja 2016.

HRANA KOJA ČUVA MLADOST KOŽE

Ono što jedemo ima direktan uticaj na našu kožu. Mnogi ljudi troše velike svote novca da bi usporili starenje kože i sprečili pojavu bora, a efekat je minimalan zbog nepravilne ishrane.
Hrana ne samo da može da poboljša izgled kože – ona podjednako može da joj naškodi i ubrza proces strarenja i potpuno neutrališe efekat različitih krema, maski i drugih kozmetičkih proizvoda.
Američki nutricionisti savetuju: Vaša ishrana treba da bude bogata antioksidantima – oni pomažu vašoj koži da se zaštiti od negativnog dejstva faktora spoljašnje sredine koji prete da joj ubrzaju starenje. Još jedna važna činjenica – smanjite potrošnju šećera. Naučnici su pronašli da korišćenje šećera u većoj količini smanjuje nivo kolagena u koži, a to dovodi do gubitka njene elastičnosti i ona postaje sklona boranju.
Ne zaboravite da u svoju ishranu uključite što više voća i povrća. Zaista najkorisnije dejstvo na kožu ima tamno zeleno lisnato povrće, takođe voće jarkih boja, naročito narandžaste boje. Podjednako je važno da se u organizam unesu zdrave masnoće, koje ne samo da štite kožu već joj pomažu da se oporavi od negativnih uticaja ekološkog zagađenja. Ovim mastima su posebno bogati losos i avokado. Američki nutricionisti su sastavili spisak tri najkorisnije namirnice za čovekovu kožu.
Zeleni čaj – napitak neobično koristan za zdravlje srca, ali i kože. Sadrži moćne polifenole koji stimulišu povišenje nivoa prirodnih detoksikatora organizma, štite kožu od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka, a prema nekim studijama mogu čak da vitalizuju umiruće ćelije kože. Preporučuje se da se pije nekoliko puta dnevno.
Potočarka – lisnato povrće koje nažalost nije rasprostaranjeno kao ranije. To je šteta jer ne samo da je prirodni diuretik, već štiti organizam od raka. Ako dodate potočarku u salatu nekoliko puta nedeljno vaša koža će biti čista, zategnuta i elastična.
Jagodičarsko voće – korisno je za mozak i srce i to je odavno poznato. Međutim, zhvaljujući sadržaju antocijanina, moćnih fitonutrijentata, različite vrste jagodičastog voća štite kožu od preranog starenja na ćelijskom i molekularnom nivou.
kucnilekar

EFIKASNO DOMAĆE UMOTAVANJE: MRŠAVITE DOK SPAVATE

Umotavanje – jedna je od popularnih kozmetičkih procedura pomoću koje možete iskorigovati figuru, ukloniti suvišne cantimetre i masne naslage, poboljšati tonus i strukturu kože.
Da od umotavanja dobijete najbolje rezultate, treba dobro raspariti kožu i uraditi piling za vreme tuširanja. Onda možete pristupiti samoj proceduri umotavanja.
Danas ćemo podeliti recept umotavanja sa kokosovim uljem. Ovo ulje odlično hidrira kožu, pojačava njenu elastičnost, i sprečava opuštenje kože prilikom mršavljenja.
Biće potrebna  folija za domaćinstvo i kokosovo ulje:
Nanesite u tankom sloju kokosovo ulje na problematične zone (stomak, noge itd). Pokušajte foliju namotavati ne tako čvrsto da biste se osećali komforno.
Tretman umotavanja je 14 procedura (radi se svaki drugi dan). Nakon toga se pravi pauza 1 mesec.
Mršavljenje pomoću umotavanja, daće svoje rezultate, ali treba razumeti da je to samo dodatak ka sveobuhvatnoj borbi sa suvišnim kilogramima.
Ova devojka će pokazati kako se pravilno radi umotavanje:

uspesnazena

POTOPITE NOGE U JABUKOVO SIRĆE: ODUŠEVĆETE SE KADA VIDITE ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM STOPALIMA

Jedan od prirodnih preparata koji se koristi za sve i svašta definitivno je jabukovo sirće.
Ukolikoželite da ga koristite kao sastojak maske za lice, za izbeljivanje zuba ili možda za uklanjanje bradavica i mladeža, sigurno ćete mu naći odgovrajuću primenu.
Mnogi ljudi, što zbog loše odeće ima problema sa znojenjem nogu što izaziva smrad. Sirće vam može pomoći da se otarasite ove neprijatnosti, dovoljno će biti da na četiri čaše vode, sipate jednu čašu jabukovog sirćeta i potopite noge. Problem će biti kao rukom odnešen.
Pogledajte kako možete koristiti ovu namirnicu:

haber

KAKO SLANI UKUS DELUJE NA NAŠE ZDRAVLJE?

U zadnje vrijeme često se govori o negativnom utjecaju soli na zdravlje.
O tome da uzrokuje visoki krvni tlak. Da izaziva srčane bolesti. Da povećava rizik od raka.
To nije čudno ako uzmemo u obzir velike količine soli koje svakodnevno unosimo u organizam, kao i samu kvalitetu te soli.
Sol koja se danas prodaje u trgovinama nije ništa drugo nego najobičniji natrijev klorid - i zaista je nezdrava.
U procesu kemijske prerade sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava.
Takva sol našem tijelu ne može donijeti ništa drugo osim štete.
Ali danas ćemo govoriti o prirodnoj, nerafiniranoj soli. Soli koja nije prošla kemijsku preradu i koja uistinu sadrži vrijedne minerale.
Je li takva sol 100% zdrava? Može li naštetiti našem organizmu?
Nema jednoznačnog odgovora na ova pitanja. Sve je individualno - kaže ayurveda.


Ljekovita svojstva slanog okusa


Ayurveda smatra da je sol neophodna našem tijelu. U malim količinama, sol je za nas zdrava.
Sol regulira mnoge fiziološke procese u organizmu - od održavanja razine krvnog tlaka do rada živčanog sustava.
Prema ayurvedi, sol ima sljedeća ljekovita svojstva:
  • čisti organizam
  • pospješuje eliminaciju toksina
  • poboljšava okus hrane
  • podmazuje i ovlažuje tkiva organizma
  • poboljšava apetit i probavu
  • sprečava grčeve
  • djeluje kao blagi laksativ
  • poboljšava metabolizam
  • regulira krvni tlak

Psihološki, sol u umjerenim količinama uzdiže duh, samopouzdanje, hrabrost, entuzijazam i zainteresiranost za svijet oko nas.
Ako se mjesec dana jede hrana bez ovog okusa pojavljuju se tupost, depresija, gubitak kreativnosti, umor.
Iako je sol slana, njezin postdigestivni učinak je sladak što je jako važno u procesima detoksikacije tijela. 


Negativno djelovanje slanog okusa


Čak i prirodna, nerafinirana sol može biti štetna za naše zdravlje. 
Povišen unos soli povezuje se s povišenim tlakom, razvojem osteoporoze, a vjeruje se da stradavaju i bubrezi.
Prema ayurvedi, zbog prekomjernog unosa soli mogu nastati sljedeći problemi:
  • poremećaj pitta i kaphe doše
  • brojne kožne bolesti
  • prijevremeno starenje kože i vlasišta
  • upalni procesi i ulceri
  • kardiovaskularne bolesti
  • visoki krvni tlak


Slani okus i tri doše


Ne postoji niti jedan lijek, niti jedna univerzalna dijeta, koja bi odgovarala baš svima. 
Na žalost, moderna nutricionistika takvo stajalište ne uzima u obzir, dok ayurveda naglašava raznolikost oovisnoo tipu tijela.
Kombiniranje šest okusa u potpunosti ovisi o našem tipu tijela.
Slani okus sastoji se od elemenata vatre i vode te ima vruću, vlažnu i masnu prirodu.
Zbog toga se slani okus ne preporučuje kapha i pitta tipovima. Oni bi trebali unositi sol u manjim količinama.
Ali ako ste vata tip, slana hrana je dobra za vas.


Izvori zdrave soli


Preporučujemo vam da uvijek koristite prirodnu, nerafiniranu sol.
Neke od najzdravijih takvih soli su keltska, himalajska, crna i prirodna morska sol.
Ove soli će vam pomoći vratiti minerale izgubljene putem znoja i kroz fizičku aktivnost.
Najpogodnije su za unos tih spojeva jer sadrže gotovo sve ljudima potrebne minerale u njihovom izvornom, neprerađenom obliku.
alternativazavas

NEVEROVATNA SVOJSTVA: KAKO SVE OBIČAN ASPIRIN DELUJE NA ZDRAVLJE

Aspirin je poznata tableta koja liječi glavobolju, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe, a upravo zbog toga mnogi ga nazivaju čudom od lijeka. Osim zdravstvenih prednosti, aspirin ima niz drugih prednosti koje bi vas mogle iznenaditi
Brojna različita istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina. Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je kako aspirin može povećati plodnost u žena, odnosno da male doze aspirina povećavaju šanse za začeće te urednom trudnoćom. Prethodna istraživanja pokazala su kako male dnevne doze aspirina čak i olakšavaju sam porod.
Zdravstvene prednosti aspirina dokazale su i broje druge studije. Tako su znanstvenici uočili povezanost djelovanja aspirina i različitih oblikakarcinoma. Ustanovljeno je kako aspirin usporava rast i širenje stanica raka.
Tako je uzimanje aspirina povezano sa sprečavanjem karcinoma dojke, a znanstvenici su otkrili i kako svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene skupine žena umanjuje rizik raka i do 30 posto.
Osim na karcinom dojke, aspirin djeluje i na gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva, a istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje ovog lijeka može smanjiti rizik obolijevanja i za 38 posto, a svakodnevno uzimanje aspirina ima pozitivan učinak i kod ljudi s genetskim poremećajem zbog kojega su u većoj opasnosti od te vrste raka.
Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim i s umanjenim rizikom obolijevanja od karcinoma jetre, jajnika i raka glave i vrata.
No to nije sve – studije pokazuju kako redovito uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolijevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka dulje, to je rizik manji.
Međutim, blagotvorno djelovanje aspirina povezano je i sa sprečavanjemmoždanog udara i infarkta, a istraživanja koja su ispitivala učinke manjih doza aspirina (75 do 160 mg na dan) kod starijih žena s visokim rizikom od bolesti srca, dokazala su kako ovaj lijek pozitivno utječe i na sprečavanje pojave demencije. Prethodna istraživanja pokazala su pak kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje obolijevanje od Alzheimerove bolesti za čak 55 posto.
No aspirin može poslužiti i za mnoge druge stvari koje će vas zasigurno iznenaditi. Pa tako odlično služi za poboljšanje tena. Za ljepšu kožu lica, napravite masku za lice uz pomoć aspirina. Razmrvite ga i dodajte nekoliko kapi vode kako bi nastala meka pasta. Nanesite je na lice i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, a potom isperite lice toplom vodom. Sastojci aspirina pomoći će u pomlađivanju kože i uklanjanju mrtvih stanica s lica.
Aspirin može pomoći i kod uboda različitih vrsta kukaca. Mjesto uboda navlažite vodom, a potom utrljajte aspirin koji će brzo djelovati.
Boja za kosu dulje će potrajati, a kosa će biti sjajnija ako uzmete čašu tople vode i u nju dodate šest do osam aspirina. Pripravak nanesite na cijelu kosu, ostavite da stoji na kosi 10 do 15 minuta, a potom normalno operite kosu.
Aspirin vam može pomoći i u vrtu. Neki ga vrtlari izmrve i takvog stavljaju u zemlju, a neki ga miješaju s vodom te njome zalijevaju biljke. No nemojte pretjerati s količinom jer previše aspirina može biljkama nanijeti štetu.
Uz malu pomoć aspirina i cvijeće u vazi će dulje trajati. U vodu u vazi razmrvite malo aspirina, a cvijeće će dulje biti svježe i lijepo.
Premda su mnoga istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina, nekistručnjaci upozoravaju da se ne smije sve shvaćati doslovno, odnosno da je aspirin ipak lijek koji se sastoji od kemijskih sastojaka, a sasvim sigurno neki od sastojaka mogu štetiti određenim organima u ljudskom tijelu.
Valja imati na umu kako čak i male doze u manjoj mjeri povećavaju rizik od krvarenja – od malih posjekotina koje u tome slučaju mogu jače krvariti pa do krvarenja u mozgu. Naime, aspirin prorjeđuje krv i na taj način smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka koji izazivaju srčani ili moždani udar, no upravo je to razlog zbog kojega posjekotine nakon aspirina mogu pojačano krvariti.
Osim toga, aspirin može neke antidepresive učiniti manje učinkovitima i može pojačati napadaje u astmatičara. Stoga se svakako preporučuje prije uzimanja aspirina posavjetovati se s liječnikom.
tportal

RASKRINKANI MITOVI: ZA OVE NAMIRNICE STE MISLILI DA SU ZDRAVE, ALI ISTINA JE DRUGAČIJA

O nekim namirnicama kruži priča da su jako zdrave, dok se drge smatraju strašno nezdravim, ali istina je možda i mnogo drugačija od onog što mislite.
U jednom danu možete pročitati zbog čega biste trebali popiti pet šoljica kafe dnevno, kao i razloge zašto biste trebali kofein u potpunosti izbaciti iz života. Različite teze i teorije o prehrambenim namirnicama nas bombarduju sa svih strana, a mi vam nudimo istinu o nekim najčešćim mitovima.
Je l' vam se još jedu kolačići od cimeta?
Cimet je nezdrav! Jedan od njegovih sastojaka, kumarin, u visokim koncentracijama može izazvati oštećenja jetre i bubrega. Ako malo pogledate oko sebe, pronaći ćete brojne namirnice koje je - prema aktualnim naučnicima bolje izbegavati. Ali one se mogu vrlo brzo promeniti.
Crni otrov ili čarobni napitak?
"Kafa izaziva rak", "Kafa škodi nervima", "Piti puno kafe nije dobra za metabolizam" - ukratko: kafa je nezdrava. U to se dugo verovalo. Danas znamo da je kafa puno bolja nego glas koji je prati. Smatra se da čak može sprečiti neke vrste raka.
Čašica zdravlja?
Alkohol je definitivno nezdrav, ali crno vino sadržava mnoge čudotvorne molekule koje važe za vrlo zdrave. Na primer resveratrol, prirodni antioksidans koji ima pozitivno dejstvo na rad krvnog sistema, jačanje imunološkog sistema pa čak i usporavanje procesa starenja. Šta sada? Je li bolje piti vino ili ga izbegavati? Epidemiološka istraživanje rađeno na mnogobrojnim ispitanicima dokazalo je sledeće: jedna čaša crnog vina dnevno je, čini se, korisna ili barem ne štetna. Ali samo jedna! Dakle, to ne može biti razlog za opijanje.
Maslac ili margarin?
Već pre puno godina su nam medicinski stručnjaci počeli savetovati da umesto maslaca koristimo margarin jer on sadrži puno manje zasićenih masti nego maslac. Drugi ipak upozoravaju da je margarin nezdrav jer je neprirodan proizvod pun hemije, "bućkuriš" nastao u laboratorijima prehrambene industrije. I u jednom i u drugom ima istine.
Prirodni neprijatelj?
Ako neko umre od infarkta, zna se ko je bio glavni krivac - holesterol. Konačno, on je taj koji začepljuje krvne sudove. Kao velike "holesterolske bombe" slove jaja, sir i crveno meso. Ali ljudsko telo želi holesterol i štoviše, sam ga proizvodi. Postoji, osim toga, "dobar" i "loš" holesterol. Danas je taj nekadašnji "zlikovac" već prilično rehabilitiran.
Otrov iz supe u vrećici?
Glutamat - Bože sačuvaj! Taj pojačivač ukusa važi kao opasan i to ne samo zato što prehrambena industrija uz pomoć njega želi "našminkati" niskokvalitetne proizvode i prikriti činjenicu da su proizvedeni bez kvalitetnih sastojaka, već i zato što navodno može izazvati "sindrom kineskog restorana". Radi se navodno o oboljenju koje se manifestira sa simptomima kao što su znojenje, drhtavica i osećaj utrnulosti. Čudno je, međutim, da ni jedna kontrolna naučna istraživanja nisu nikada uspela dokazati postojanje takvog sindroma.
Mit iz zamrzivača - Grašak i mrkva
Mnogo ljudi i danas izbegavaju zamrznuto povrće. I to zato što se tvrdi kako ono ima manje vitamina nego sveže povrće. Ali upravo je obrnuto. Zamrznuto povrće je puno bogatije hranjivim i zdravim stvarima - ako se odmah nakon što je ubrano adekvatno zamrzne i ne leži danima u kutijama. Ali kada se neka glasina proširi, teško ju je uništiti.
U ribi je spas?
Do skoro se verovalo da omega-3-masne kiseline mogu ljude zaštititi od gotovo svih bolesti: raka, oboljenja srca i krvnog sistema, čak i od poremećaja koncentracije i depresije. Medicinski stručnjaci su nam savetovali da svaki dan gutamo po jednu kapsulu s tim čudesnim eliksirom. Međutim, saznaje se da su ove zasićene masne kiseline važne za neke bolje funkcije organizma, ali da nisu nikakva čudotvorna sredstva.
Previše dobrog može biti loše?
Vitamini su nam nužni za život. Pre svega nam je potreban vitamin C koji nas brani od prehlada i virusa. Ko, dakle, želi biti zdraviji, mora svakoga dana popiti po jednu vitaminsku tabletu. Sveže voće i povrće je svakako zdravo, ali stručnjaci nisu uspeli to dokazati i kod vitaminskih tableta. Štaviše, u međuvremenu se veruje da vitaminske tablete mogu naškoditi organizmu. Tako se barem danas misli. Šta će biti sutra...
Što više piješ, to ćeš biti zdraviji?
Majka priroda je smislila jednu super stvar: kada naše telo treba tečnost, osetimo žeđ. Ali onda se neko dosetio da stvori teoriju kako treba tečnost piti i pre toga. Najmanje tri litre tečnosti dnevno. Ona možda vuče korene iz toga što mnogi ljudi u starosti izgube osećaj žeđi. Ali kod većine ljudi on još uvek jako dobro funkciše.
"Bio" znači uvek bolje?
Kada ono što jedemo sadrži previše hemije, onda nam se čini kako su bio proizvodi prava alternativa - bez pesticida i štetnih hemijskih supstanci. Ili barem sa manje njih nego u konvencionalnim proizvodima. Ali studije pokazuje da bio namirnice nisu nužno bogatije zdravim sastojcima ili bolje za naše zdravlje. Samo jedno je sigurno, skuplje su.
Recept za zdravlje - umerenost
Uprkos mnogim mitovima koji nas prate kroz život - i mnogim neutemeljenim predrasudama, zdrava ishrana i zdrav život su važni za zdravlje. Statistike jasno pokazuju da su pušenje, alkohol, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti najveći neprijatelji zdravlja. Sigurno nije dobro svaki se dan hraniti prženim krompirićima iz fast-food restorana. Ali članke koji odbacuju određene namirnice a druge pak dižu u nebesa treba uvek posmatrati kritički i uzimati sa rezervom. I ne preterivati ni u čemu.
(magazin.net.hr)

NAJLEKOVITIJA ULJA SVETA: ULJE SANDALA

Ulje sandala (lat. Santalum album) dobiva se parnom destilacijom isječenih komadića drva sandalovih stabala starih između 40 i 80 godina. 


Poznato i kao sandalovina, stoljećima se koristi kao lijek te za kulturne i duhovne obrede. 
Sandal je jedan od najstarijih poznatih mirisa.
Unutar drevne egipatske civilizacije sandalovina je bila cijenjena zbog svoje uloge u složenom postupku balzamiranja. 
U ayurvedskoj medicini već tisućama godinama upotrebljava se zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih karakteristika.  
U Indiji se ovaj miris posebno štuje zbog svojeg umirujućeg djelovanja koje povoljno utječe na duhovnu meditaciju.


Zdravstvene dobrobiti ulja sandala


Na zapadu se ulje sandala najčešće koristi kao sastojak u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji i industriji parfema. 
No obiluje i ljekovitim svojstvima, koja su prepoznali još i ayurvedski liječnici i zbog kojeg zaslužuje posebno mjesto u prirodnoj medicini. 
Eterično ulje sandala ima umirujuće djelovanje na sve vrste infekcija
Pripravci od ulja i paste sandala mogu pomoći kod upale mozga, probavnog, živčanog, krvožilnog sustava i organa za izlučivanje, uzrokovanih različitim infekcijama. 
Oralnom primjenom, ovo ulje štiti oštećena unutarnja tkiva od djelovanja mikroorganizama.
Zbog svojih diuretskih i antimikrobnih svojstava, uspješno liječi infekcije mokraćnih puteva.


Ublažava grčeve i opušta mišiće


Na nekoliko međunarodnih studija dokazano je djelovanje ulja sandala kao prirodnog sredstva koje ublažava grčeve i smiruje organizam.  
Zbog svog blagog djelovanja, opušta živce, mišiće i krvne žile. 
Pokazalo se djelotvornim i za ublažavanje kašlja, budući da opušta mišiće grla i smiruje nadraženost nastalu infekcijama. 
Posljedično, pomaže kod bolova i umora, a djelotvorno je nakon napornih i bolnih treninga.


Potiče probavu i izlučivanje toksina iz organizma


Ulje sandala djeluje opuštajuće na crijeva i mišiće trbušne stijenke. 
Olakšava osjećaj nadutosti i doprinosi smanjenju nastanka plinova u crijevima.   
Kao prirodan diuretik, pospješuje mokrenje i istovremeno pomaže u izlučivanju toksina iz organizma putem mokraće.  
Ulje sandala pokazalo se djelotvornim i kod ublažavanja posljedica trovanja hranom kao i dugotrajnog korištenja antibiotika.


Melem za kožu


Iznimno blago djelovanje ulja sandala blagotvorno umiruje nadraženu kožu te pomaže bržem zacjeljivanju oštećenog tkiva.
Smiruje i liječi upalna stanja te pruža osjećaj svježine i ugode. 
Na prirodan način hidratizira kožu bez osjećaja masnoće. 
Potiče stezanje kože pa se u drevnim civilizacijama koristio i kao prirodno sredstvo za liječenje ožiljaka i ozljeda. 
Danas se u kozmetičkoj industriji koristi kao sredstvo za čišćenje pora. 
Ublažava nadraženost kože nastalu ubodima insekata. Pomaže u liječenju rana, upalnih stanja, čireva i prištića.
Kod oralne primjene, potiče jačanje i stezanje zubnog mesa.


Dezinfekcijska svojstva


Dezinfekcijska svojstva eteričnog ulja sandala opravdaju njegovu široku primjenu unutar religijskih obreda i u proizvodnji kozmetike. 
Ulje efikasno odbija kukce i uništava mikrobe, te zato se često upotrebljava u proizvodima za osvježivanje i dezinfekciju prostora. 
Ako imate ranu na koži – možete ga dodati u vodu za kupanje ili nanijeti na kožu s vašim losionom ili uljem – i tako se zaštiti od infekcije.


Poboljšava pamćenje i štiti od stresa


Eterično ulje sandala pospješuje sposobnost koncentracije i pamćenja. 
Također, djeluje na mozak tako da potiče osjećaj ugode i smirenosti. 
Blagotvoran je i prirodan zaštitnik od stresa, tjeskobe i straha.   
U religijskim obredima, stoljećima se koristio kao prirodno sredstvo za duhovno sazrijevanje.


Može se koristiti i oralno


Ako želite izliječiti infekcije, ovo eterično ulje je pogodno za oralnu upotrebu. 
Oralno ga koristite i za poticanje probave i oporavak organizma nakon, primjerice, trovanja hranom ili dugotrajnih infekcija. 
Dokazano snižava visoki krvni tlak, potiče izlučivanje toksina iz tijela i liječi upale. 
U kapsulu ulijte 1-3 kapi kvalitetnog eteričnog ulja sandala i popijte 3 puta dnevno, po jednu kapsulu nakon svakog obroka. 
Svakako birajte 100% prirodno ulje sandala, jer sintetička ulja nisu prikladna za oralnu primjenu.


Inhalacija za lakše disanje i miran san


Kod problema s kašljem, upale sinusa, grlobolje i drugih tegoba dišnih puteva eterično ulje sandala iskoristite za ugodnu i ljekovitu inhalaciju. 
U posudu s vrućom vodom dodajte 4 kapi eteričnog ulja sandala, pokrijte se ručnikom i polako udišite. Svakih 5-10 minuta, dodajte novih 4 kapi. 
Inhalacija neka traje do 20 minuta
Možete je koristiti ne samo za otvaranje i prirodnu dezinfekciju dišnih puteva, nego i za opuštanje, osobito prije spavanja, budući da eterično ulje sandala opušta i smiruje.


Kako koristiti ulje sandala za vanjsku primjenu


Eterično ulje sandala prilikom vanjske primjene koristite u razblaženom obliku, a možete ga razrijediti s nekim baznim uljem, poput maslinovog.
Možete ga iskoristiti za masažu ili obloge, u njezi kože ili pak kao prirodnu terapiju protiv bolova, napetosti i grčeva u mišićima.  
Za prirodne obloge nakapajte eterično ulje sandala, s nekoliko kapi vode, na čistu tkaninu i prislonite na upaljeno ili bolno mjesto. 
Ovu metodu možete koristiti i za dezinfekciju kože, tretiranje akni i prištića, no vodu u tom slučaju zamijenite maslinovim uljem.  
Za masažu, koristite eterično ulje sandala i baznog ulje u omjeru 1:3.
Za opuštajuću masažu, dodajte 3 kapljice ulja sandala na svaku žličicu ulja. Za senzualniji učinak, umiješajte još kapljicu eteričnog ulja jasmina ili ruže. 
Napravite pastu od sandalovine u prahu i vode i iskoristite je za obloge kod vrućice, prehlade i gripe, odnosno za ublažavanje temperature i hlađenje tijela.


Recepti


Mirisni regenerator 
Dodajte ulje sandala (3 do 5 kapljica) u 30 ml regeneratora za kosu, kako bi pojačali njegovo djelovanje. 
Osobito je pogodno za suhu ili oštećenu kosu, koju njeguje i hrani. 
Eterično ulje možete nakapati na dlan i u tankom sloju, s par kapi maslinovog ulja, nanijeti na oštećene vrhove na suhu kosu. 
Osim prirodne njege, kosa će vam divno mirisati.  

Hranjiva krema za lice 
Ako želite hranjivu i bogatu kremu za lice, dodajte 3 kapljice ružinog ulja i 3 kapljice ulja sandala na svakih 30 ml prirodne bazne kreme, bez mirisa.
Za njegu suhe kože lica, dodajte 8 kapljica eteričnog ulja sandala i 4 kapljica eteričnog ulja geranijana 30 ml blagog ulja za njegu kože (kao što je ulje badema).  
alternativazavas

KAKO WC ŠKOLJKA UNIŠTAVA VAŠE ZDRAVLJE

Tisućama godina svi narodi svijeta su osnovnu fiziološku potrebu, pražnjenje crijeva, obavljali na prirodan način, u čučećem položaju.
Gotovo da nisu poznavali većinu današnjih crijevnih bolesti poput hemoroida, zatvora, raka crijeva i Kronove bolesti.

A onda se moderna tehnologija munjevitom brzinom počela uvlačiti u sva životna područja, pa tako i u kupaonice.

Stigle su moderne sjedeće školjke, a s njima i mnogobrojni zdravstveni problemi.

U današnje doba modernih i luksuznih navika, o čučanju tijekom pražnjenja crijeva se govori kao o staromodnom i neudobnom položaju.

To je žalosno, jer prema najnovijim istraživanjima, upravo je sjedeći položaj tijekom vršenja nužde odgovaran za brojne bolesti današnjice.


Moderni WC-i donose cijeli niz bolesti


U izraelskom časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija o tome da je upravo sjedeći položaj prilikom pražnjenja crijeva kriv za visoku stopu oboljenja od...
  • hemoroida
  • upale crijeva
  • raka debelog crijeva
  • bolesti zdjelice
  • Kronove bolesti

Znanstvenici navode:
"Učestalost bolesti crijeva (hemoroidi, zatvor, upala slijepog crijeva, polipi, ulcerozni kolitis, sindrom iritabilnog crijeva) je slična kod južnoafričkih bijelaca i u populacijama bogatih zapadnih zemalja. U ruralnim područjima s tradicionalnim životnim stilom, ove bolesti su vrlo rijetke ili gotovo nepoznate."
Klasičan način pražnjenja crijeva - sjedenje na WC školjci - je neprirodan položaj koji za potiskivanje sadržaja iz crijeva zahtijeva korištenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje.

Dok prilikom pražnjenja crijeva  u čučećem položaju, bedra pritišću trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za napinjanjem.

U položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućuje jednostavnije i temeljitije pražnjenje crijeva, dok se vršenjem nužde u sjedećem položaju sadržaj crijeva ne može u potpunosti isprazniti.

Rezultat toga je česta potreba višekratnim posjetama WC-u.

Mnogo puta smo se uvjerili da od male djece, zbog njihovih instinktom vođenih postupaka, možemo puno naučiti, a instinktivna reakcija je prirodna i najčešće najbolja reakcija čovjeka.

Tijekom vršenja nužde sasvim mala djeca će instinktivno čučnuti kako bi ispraznila sadržaj crijeva, a taj je prirodni instinkt nažalost kod odraslih potisnut u drugi plan.
Mnoga istraživanja su potvrdila da je vršenje nužde u čučećem položaju jednostavnije i zdravije.

Izraelski liječnik, Dov Sikirov, obavio je istraživanje o bolestima probavnog sustava i prednostima čučanja, a rezultate je objavio na stranicama časopisa Digestive Diseases and Sciences.  

Proveo je studiju na 28 zdravih odraslih dobrovoljaca raspoređenih u tri odvojena toaleta.

U prvom su dobrovoljci koristili školjku standardne visine od 41 cm, u drugom je školjka bila spuštena na visinu od 31 cm, a u trećem su dobrovoljci vršili nuždu na čučavcu.

Pomoću digitalnog tajmera snimano je vrijeme potrebno za potpuno pražnjenje crijeva.

Dr. Sikirov je otkrio da je volonterima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu školjku i nuždu obavili nakon 130 sekundi.

Prema tim podacima donesen je zaključak da postoji izravna povezanost s položajem tijela i teškoćama u pražnjenju crijeva.


Moderni WC-i doprinose razvoju hemoroida


Hemoroidi nastaju zbog upaljene vene donjeg dijela debelog crijeva i anusa, a između ostalog mogu biti posljedica naprezanja tijekom pražnjena crijeva, osobito kod ljudi koji imaju tvrđu stolicu.
Sjedeći položaj doprinosi slabijem i sporijem pražnjenju crijeva. Takav položaj zahtijeva i veće naprezanje.
Za razliku od sjedećeg položaja, pražnjenje crijeva u čučećem položaju je puno brže i jednostavnije, a naprezanje skoro nije potrebno.


Pogoršavaju upale crijeva


Sjedeći položaj tijekom vršenja nužde zateže mišić Puborectalis što sprječava potpuno pražnjene crijeva.
Preostali sadržaj u crijevima pogoduje razvoju infekcija, što rezultira upalama, a može dovesti i do karcinoma crijeva.
Kronov sindrom je kronična upalna autoimuna bolest crijeva, pri kojoj imunološki sustav organizma napada vlastiti probavni sustav.
Ubraja se u grupu IBD - inflammatory bowel diseases (upalne bolesti crijeva).

Australski istraživač Wallace Bowles svoja je istraživanja posvetio utvrđivanju povezanosti ljudskog zdravlja i načina pražnjenja crijeva.

Otkrio je sljedeće:
"Pokazalo se da crijevna upalna stanja pozitivno reagiraju na pražnjenje crijeva u čučećem položaju. Osobe s Kronovom bolešću potvrdili su značajno poboljšanje nakon već nekoliko tjedana, a s vremenom su nestali svi simptomi ove bolesti."


Pogoduju urinarnim infekcijama 


Baš kao i za temeljito pražnjenje crijeva, čučanje je najbolji položaj i za potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Kod žena je protok mokraće jači i lakši kada uriniraju u čučećem položaju.

U sjedećem položaju mjehur se nikada temeljito ne isprazni, a zadržavanje mokraće može dovesti do razmnožavanja bakterija, odnosno infekcija mokraćnog sustava. 


Povezanost sa srčanim udarom


Jeste li znali? Veliki broj srčanih udara i smrti događa se upravo u kupaonicama.
Izraelski liječnik, Berko Sikirov proveo je više od 20 godina proučavajući posljedice prekomjernog naprezanja tijekom vršenja nužde u sjedećem položaju.
Objavio je članak u kojem opisuje usku povezanost između naprezanja i srčanog udara.
Prema njemu, bolesnici koji pate od akutnih koronarnih bolesti posebno su ugroženi.
U svom članku pojašnjava kako se naprezanje može izbjeći pražnjenjem crijeva u čučećem položaju, jer je u tom slučaju ono svedeno na najmanju mjeru.


Problemi s menstruacijom i toksični šok (TSS)


Kada žene obavljaju fiziološku potrebu u čučećem položaju, cjelokupna zdjelična šupljina je pritisnuta.
Tako olakšano se prazni mokraćni mjehur ali i sadržaj iz maternice za vrijeme menstrualnog ciklusa.
U sjedećem položaju, zbog nedostatka prirodnog "stiskanja", jedan dio menstrualne tekućine ostaje u maternici, ovisno o veličini i stanju vrata maternice.
Uslijed dužeg zadržavanja krvi, u rodnici se u većoj količini razvijaju bakterije Staphylococcus aureus, a posljedica može biti toksični šok (TSS). 


Japanci još uvijek "čuče"


Zanimljivost vezana za korištenje čučavca dolazi iz Japana.

Svi znamo da je Japan tehnološki div, ali čučavac je kod njih, osobito kod starije populacije još uvijek neizostavan dio kupaonice.

Osim zdravstvenih i higijenskih prednosti koje donosi čučeći položaj, Japanci ga naprosto obožavaju zato što im "štedi vrijeme".

Interesantno je ali i mudro njihovo objašnjenje:
"Zahvaljujući čučanju tijekom obavljanja velike nužde, vrijeme koje provodimo u obavljanju fizioloških potreba znatno je skraćeno, što nam ostavlja puno više vremena za izvršavanje obaveza kao i za druženje s porodicom i prijateljima".


Stolica Čučavac


Da biste prakticirali pražnjenje crijeva i uriniranje u čučećem položaju, ne morate se penjati na vašu krhku WC školjku ili renovirati kupaonicu.
Umjesto toga, tijelo možete dovesti u položaj sličan čučnju tako da tijekom sjedenja na školjki pod noge stavite posebnu stolicu Čučavac.
Stolica Čučavac je revolucionaran proizvod, dizajniran za improvizaciju klasičnog čučećeg položaja.
Zahvaljujući njoj koljena su za vrijeme sjedenja na WC školjci podignuta dovoljno visoko, čime je tijelo dovedeno u položaj čučnja.
To omogućuje brzo, lagano i temeljito pražnjenje crijeva.
Napravljena od izdržljivog materijala i dizajnirana tako da podržava punu tjelesnu težinu kao djeteta tako i odrasle osobe, stolica Čučavac je zdravo i lijepo rješenje za vašu kupaonicu. 

Svideo vam se članak? Podelite ga sa vašim prijateljima putem Facebooka.
alternativazavas

EVO KAKO DA EFIKASNO OČISTITE SVOJ ORGANIZAM U TOKU SAMO JEDNOG DANA!

Ovaj režim čišćenja organizma se primenjuje jednom mesečno.
Kada ustanete, pre konzumiranja bilo čega drugog, popijte čašu limunade.
Doručak (pola sata nakon ustajanja): voćna salata. Ona se može sastojati od bobičastog voća (jagode, borovnice, maline, kupine i trešnje) ili od jabuke, kruške, nemasnog jogurta i šake neusoljenih, neuprženih badema.
Jutarnja užina: čaša limunade, jedna banana i šaka semenki od suncokreta ili bundeve.
Ručak: Salata od pasulja ili sočiva sa prelivom od limuna, ekstra devičanskog maslinovog ulja i sirćeta.
Popodnevna užina: čaša limunade, salata od krastavca, rotkvica i celera ili šaka sušenog voća.
Večera: grilovana riba sa prelivom od limunovog soka i povrće kuvano na pari.
Sat vremena pre spavanja: čaša tople limunade.
Napomena: Limun dijetu upražnjavajte jednom mesečno.
Pre otpočinjanja dijete obavezno se konsultujte s lekarom.
(minimagazin)

TOP 7 NAMIRNICA ZA ZDRAVU ZIMU BEZ BOLESTI

Zima je godišnje doba u kojem trebamo osobitu pažnju posvetiti načinu na koji se hranimo da bismo održali dobro zdravlje.
Zbog vanjskih niskih temperatura skloni smo uljuljkati se u udobnost vlastitog doma i provoditi slobodno vrijeme ispred televizora ili računala.
Manje se krećemo i skloniji smo povećanom konzumiranju hrane pa nerijetko dobijemo i par kilograma viška.
U vrijeme ostalih godišnjih doba na raspolaganju nam je sezonsko voće i povrće te je sasvim prirodna njihova priprema i konzumiranje, osobito ako imamo vlastiti povrtnjak.
U zimskim mjesecima situacija je manje povoljnija, voće i povrće nam nisu nadohvat ruke. Naši obroci su često siromašniji vrijednim nutrijentima.
Upravo to može biti prijetnja zdravlju našeg organizma, njegovoj snazi i formi.
Evo u kojim ćete namirnicama pronaći najviše potrebnih nutrijenata.

Top 7 namirnica za zimsku prehranu

  1. naranče (vitamini A, C, folna kiselina, minerali kalcij, kalij, dijetalna vlakna)
  2. cjelovite žitarice (vitamini B1, B2, B6, D, minerali kalij, magnezij)
  3. batat (vitamini A, C, B5, B6, mangan)
  4. grah (odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, željeza, magnezija, vitamina B)
  5. tamna čokolada (antioksidansi, magnezij, kalcij, željezo, cink, mangan)
  6. bundeva i njezine sjemenke (vitamini A, C i E, željezo, mangan, kalcij, cink, zeaksantin)
  7. orašasto voće (bogato proteinima, dijetalnim vlaknima, zdravim mastima, kalcijem, željezom, vitaminom E, cinkom, magnezijem)
Vitamin A je odličan antioksidans i snažna pomoć u jačanju imuniteta, što je posebno važno u zimskom periodu.
Zimi možete dobiti dovoljno vitamina A konzumirajući naranče, bundeve, mrkvu, kelj i mliječne proizvode, posebice maslac.
Vitamin B1 zadužen je za koordinaciju živaca i mišića, jača imunitet, pozitivno djeluje protiv stresa i depresije. Od velike važnosti je za zdravlje kose, kože, jetre i očiju.
Odlični izvori vitamina B1 su cjelovite žitarice, sjemenke suncokreta, mahunarke, sušeni grašak, kelj, riža.
Vitamin B2 kao i B1 odgovoran je za odražavanje zdravlja kože, kose, noktiju, očiju i jetre. Ovaj vitamin jača imunitet, pozitivno djeluje na metabolizam, a njegova najvažnija uloga je održavanje vitalnosti organizma.
Najveća koncentracija ovoga vitamina u organizmu je u jetri, bubrezima i srcu.
Vitamin B2 unosimo konzumirajući cjelovite žitarice, soju, jogurt, bademe, tempeh i špinat.
Vitamin B6 poznat je i kao vitamin raspoloženja jer ima pozitivan učinak na nervozu i depresiju. Potiče metabolizam, štiti srce, čisti krv i smanjuje simptome PMS-a.
Nalazimo ga u žitaricama, krumpiru, batatu, grahu, orašastim plodovima te u bananama i šljivama.
Vitamin B12 se brine o zdravlju našeg živčanog sustava i srca. Ovaj vitamin nas štiti od moždanog udara i smanjuje visoki krvni tlak.
Neka istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv raka dojke, pluća, prostate i debelog crijeva. Važnu ulogu ima u procesu pretvorbe ugljikohidrata u glukozu, odnosno u proizvodnji energije. 
Veganska prehrana je nešto siromašnija ovim vitaminom. Može ga se naći u nekim algama te u sojinom mlijeku, a s obzirom na to da je njegova najveća koncentracija u mlijeku i mliječnim proizvodima, veganima se preporučuju dodaci prehrani da bi nadoknadili vitamin B12 u organizmu.
Vitamin C ima važnu ulogu u jačanju imuniteta i vrlo dobar je saveznik našem organizmu u obrani od mnogih bolesti.
Njegovo pomanjkanje može uzrokovati mnoga neugodna stanja kao što su umor, želučane smetnje, crijevni poremećaj, ali i neke teže bolesti kao što su skorbut, bolesti srca i krvnih žila, ateroskleroza.
Najprisutniji je u svježem voću (limun, naranča, ananas, grejp, kiwi) i u povrću - kelju, paprici, brokuli, krumpiru kao i u većini zelenog lisnatog povrća.
Prilikom obrade i pripreme hrane potrebno je pripaziti jer se ovaj vitamin uništava predugom termičkom obradom hrane.
Čak i pri samom dugotrajnijem namakanju namirnica u vodi, dolazi do njegovog znatnog gubitka.
Vitamin D snažno djeluje u  prevenciji i liječenju mnogih oboljenja kao što su dijabetes, astma, psorijaza, mišićne i bubrežne bolesti, autoimune bolesti.
Ublažava depresiju, jača imunitet i pomaže u prevenciji gripe i prehlade.
Najvažniji izvor ovoga vitamina je sunčeva svjetlost.
Putem hrane možete ga unijeti konzumacijom cjelovitih žitarica, gljiva i sojinih proizvoda.
Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti stanične membrane. Koristi se u liječenju dijabetesa, visokog kolesterola, osteoartritisa i ateroskleroze.
Prisutan je u kiviju, avokadu i orašastim plodovima kao što su lješnjaci, orasi, bademi.
Nalazimo ga i u rajčicama, batatu te u zelenom lisnatom povrću, u suncokretovom ulju i ulju pšeničnih klica.
Vitamin K je neophodan za izgradnju tkiva i kostiju. Odlična je pomoć u prevenciji srčanih oboljenja. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka
U organizam ga unosimo konzumirajući kupus, karfiol, zeleno lisnato povrće, peršin, grašak, soju, jogurt i alge.
Cink je mineral koji se brine za očuvanje imunološkog sustava. Pomaže jetri u eliminaciji otrovnih tvari iz organizma i pozitivno utječe na koncentraciju i pamćenje.
Ovim mineralom obiluju sezam, mahunarke, grašak, bučine sjemenke, češnjak, kvinoja.
Kalcij je svima poznat prijatelj kostiju i zubi.
Unijet ćete ga u organizam konzumirajući sezam, bademe, mliječne proizvode, kelj, špinat, naranče, kikiriki, grah i tofu.
Kalij  je izuzetno važan za organizam. Zaslužan je za ispravan rad svih tjelesnih stanica kao i za pH ravnotežu organizma.
Pomaže u razgradnji ugljikohidrata, regulira krvni tlak i rad srca. Nalazimo ga u cikli, kelju, cvjetači, špinatu, mahunama, grahu, krumpiru, bananama, limunu, naranči i grejpfrutu. Također je prisutan u integralnim žitaricama  i gljivama.
 
Jod  pospješuje metabolizam te se brine o zdravlju kose, kože, noktiju i zuba.   
Osim jodirane soli neki od izvora ovoga minerala su mlijeko, alge, češnjak, soja, krumpir i grah.
 
Magnezij je prisutan u svim našim organima, osobito u kostima, zubima, mišićima, srcu i mozgu.
Odličan je detoksikator, pomaže u regulaciji srčanog ritma te potiče rad crijeva.
Magnezij još nazivaju i mineralom koji opušta jer vrlo pozitivno djeluje na relaksaciju napetih mišića, tkiva, krvnih žila i živčanog sustava, što rezultira osjećajem olakšanja i opuštenosti.
Ovaj mineral prisutan je u cjelovitim žitaricama, orašastom voću, sjemenkama, tamnoj čokoladi, bananama, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.
Natrij je najprisutniji u tjelesnim tekućinama organizma. Jedna od najvažnijih funkcija ovoga minerala je regulacija vode u stanicama. 
Natrij pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, sudjeluje u eliminaciji ugljičnog dioksida iz organizma i pomaže u održavanju optimalne pH vrijednosti.
Osim što ga unosimo u organizam putem kuhinjske soli, ovaj mineral dobivamo i konzumacijompšenice i pšeničnih klica, mrkve, karfiola, celera, špinata, oraha.
Željezo je mineral neophodan za zdravlje organizma. Veliku ulogu ima u stvaranju crvenih krvnih stanica čija je zadaća prijenos kisika i hranjivih tvari po tijelu.
Ima važnu ulogu u procesima staničnog disanja, pospješuje ispravno funkcioniranje mišića i ostalih organa, jača organizam i smanjuje umor, iscrpljenost i malaksalost.
Neke od namirnica bogate željezom su zobene pahuljice, grah, špinat, grašak, šparoge, sušeno voće i tamna čokolada.


Zašto obratiti posebnu pažnju na prehranu tijekom zime?
 

  • Za razliku od ostalih godišnjih doba, zima je period mirovanja i oslabljenog kretanja, što uvelike utječe na mnoge procese u organizmu pa tako i na metabolizam, a usporeni metabolizam jedan je od uzročnika nakupljanja neželjenih kilograma.
  • Zima je razdoblje kada  konzumiramo više konzervirane, teže i kaloričnije hrane a manje voća, povrća i svježih namirnica, što također može dovesti do prekomjerne tjelesne težine
  • U zimskim mjesecima povećan je unos hrane sa smanjenim udjelom vitamina i minerala neophodnih našem organizmu, što ima negativne posljedice na imunitet i cjelokupno zdravlje.
  • Nedostatak vitamina može uzrokovati umor, slabost, nedostatak energije ali i neka teža stanja opasna za naše zdravlje.
  • U hladnim zimskim danima malo vremena provodimo na svježem zraku, a boravak u zatvorenim toplim i suhim prostorijama rezultira oslabljenim imunitetom te smo podložniji raznim bakterijskim i virusnim upalama.
alternativazavas

Podijelite sa prijateljima: