srijeda, 9. ožujka 2016.

NAMIRNICA OD KOJE ĆETE IMATI NAJVIŠE ENERGIJE

Iako su tradicionalne mahunarke s naših prostora pasulj, grašak, bob i sočiva, leblebije poslednjih godina postaju sve popularnije i idu na vrh lestvice omiljene hrane.
Gledajući mahunarke generalno, bogat su izvor kvalitetnih belančevina s esencijalnim aminokiselinama pa ne čudi da služe kao zamena za meso. Sadrže puno vitamina, s naglaskom na one grupe B, posebno folne kiseline što je dragocjeno trudnicama. Ali prepune su i minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, selena i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.
Ovo je namirnica kod koje se u 100 grama nalazi 360 kalorija, a od toga 19 posto proteina, šest posto masti, 60 posto ugljenih hidrata, 17 grama dijetetskih vlakana i 10,7 grama šećera.
Zahvaljujući vlaknima, nakon što pojedete leblebije, duže ćete biti siti, ali ima on i velike prednosti po pitanju zdravlja. Blagotvorno deluje na holesterol i probleme s dijabetesom jer reguliše šećer u krvi. Takođe ima dobar uticaj na zdravlje srca zbog spomenute folne kiseline. Na svojoj listi prednosti leblebije imaju i mineral molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: