petak, 13. svibnja 2016.

NAMIRNICE KOJE TREBATE ZAUVEK IZBACITI IZ UPOTREBE

Margarin, preliv za salatu, majoneza, punomasni mlečni proizvodi, viršle, salame… su namirnice koje je najbolje  zaobići u širokom luku.
Kad se hranimo van kuće, svesni smo da je riba mnogo bolji izbor od hamburgera, ali kad gomilamo hranu u svom frižideru često ne razmišljamo što kupujemo i koliko je ta hrana zdrava. Upravo zbog toga donosimo vam spisak najnezdravijih namirnica koje je najbolje ne kupovati kako ne bismo pali u iskušenje da ih jedemo.
Voćni i gazirani sokovi
Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže veštačke zaslađivače, najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrednost i služe samo za bespotrebno gomilanje kalorija. Obična voda najbolja je za hidratizaciju organizma. Ako volite pića s ukusom, sami napravite zeleni ili crni čaj, stavite malo meda i limuna pa ga čuvajte u staklenoj flaši. Dobićete ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa.
Margarin
Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina i dokazano je da njegovo redovino konzumiranje povećava rizik od obolenja srca i krvnih sudova. On povećava nivo ukupnog holesterola i smanjuje nivo dobrog te loše deluje na imunitet. Sadrži između 19 i 38 posto transmasnih kiselina, a samo u jednoj kašičici nalazi se oko 100 kalorija i 11 grama masnoće.
Punomasni mlečni proizvodi
Namirnice poput punomasnog sira i maslaca imaju mnogo dobrih sastojaka, poput proteina, kalcijuma, vitaminima B i riboflavina, ali sadrže i mnogo masnoća, pa ako ih svakodnevno konzumiramo postoji rizik od povećanja nivoa holesterola. Na primer, ako popijemo pola litre punomasnog mleka svaki dan, na kraju nedelje unećemo više od dve hiljade kalorija, 105 grama masnoća i 315 miligrama holesterola. Zbog toga uvek birajte obrane mlečne proizvode jer su mnogo zdraviji.
Mesne prerađevine
Salame, suvomesnate kobasice, viršle i paštete uglavnom se prave od mesa najlošijeg kvaliteta, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga, sadrže i velike količine soli, zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska, a ne preporučuje se da se jedu češće od jednom nedeljno. Brojna su istraživanja dokazala kako veliki unos prerađenog mesa doprinosi učestalosti nastanka raka debelog creva, jednog od najraširenijih karcinoma.
Majoneza
Jedete je često? Onda vam je jasno zbog čega se masnoće talože na vašim krvnim sudovima, a kilogrami tako lako ‘lepe’. Istina je da majoneza nije tako loša ako njenu konzumaciju ograničite na dve kašičice. Ali ako za jedan obrok pojedete oko četvrtinu šoljice, unećete 360 kalorija i 40 grama masnoće. Zato umesto majoneze radije izaberite senf, hren ili sirni namaz.
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: