ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

NAPITAK ODLIČAN ZA JETRU, STRES, UMOR, PRITISAK, LINIJU…

Malo kalorija, puno vitamina i belančevina – to je surutka, tečnost koja ostaje kao nusprodukt sirenja mleka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je ovaj napitak pravi eliksir zdravlja i ima mnoga lekovita svojstva.
Idealna za mršavljenje
Zbog sličnosti majčinom mleku može se koristiti kao dodatak za mleko u ishrani dojenčadi. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan posto belančevina i preko 93 posto vode. Glavni sastojci su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđa, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.
Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.
Odlična za jetru
Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Surutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.
Puna je cisteina, potrebnim telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.
Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
Istraživanja pokazuju da surutka doprinosi i kardiovaskularnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak.
Gojaznost, visok pritisak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: