utorak, 14. lipnja 2016.

TEST: KOLIKO ZNATE I BRINETE O ZDRAVLJU VAŠIH OČIJU

Vid je najdragocenije čulo i zato ga čuvajte, a mi ćemo vam reći kako! Ako niste sigurni znate li o vidu baš sve što trebate, nudimo i jedan test pomoću kojeg možete proceniti koliko znate o zdravlju očiju. I, svakako, saznati nešto novo.
Kada ste poslednji put kontrolisali vid? Ne sećate se? Sigurno na nekom sistematskom pregledu koji ste morali obaviti? Tada je bilo sve u redu i kasnije vam nije palo na pamet da to ponovite. Jeste li znali da su oči jedini organ u ljudskom telu koji radi sa sto odsto svojih mogućnosti bez obzira da li je dan ili noć?
Ako do sada niste previše posvećivali pažnju svojim očima, pravi je trenutak da odmah počnete.
Pet kratkih saveta o zaštiti očiju
1. Na moru
Obratite pažnju da li u moru ima meduza. Tečnost koju izlučuju štetno deluje na rožnjaču jer izaziva različite oblike infekcija. Zato izbegavajte takva mesta.
2. Na plaži
Ako vam uđe pesak u oko, ni slučajno ga nemojte trljati. To je najgore što možete učiniti u tom trenutku. Najbolje bi bilo odmah isprati oči slatkom vodom. Trljanje očiju punih peska isto je kao da ste uzeli hrapavi komad papira i njime prešli preko rožnjače.
3. U planinama
Preterana količina svetlosti, uzrokuje konjuktivitis. U takvim predelima preko dana nosite naočare za sunce, ali pokušajte nabaviti one malo kvalitetnije.
4. U bazenu
Da biste oči zaštitili od hlora i bakterija koje u bazenima jednostavno ne možete izbeći, koristite naočare za plivanje.
5. Na putu
Ako noću dugo vozite, oči se umaraju. Pokušajte svaka tri do četiri sata odmoriti.
TEST: Koliko znate o zdravlju očiju?
Nakon četrdesete većina ljudi počinje se žaliti da slabije vidi. Pomoću ovog testa možete saznati koliko čuvate zdravlje svojih očiju.
PITANJA:
1. Spanać je najbolja namirnica za vaše oči? 
Tačno ili netačno
2. Rad za računarom ne oštećuje vid. 
Tačno ili netačno
3. Naočare koje zaustavljaju ultraljubičasto zračenje pružaju punu zaštitu.
 Tačno ili netačno
4. Slatko doprinosi nastanku staračke degeneracije oka. 
Tačno ili netačno
ODGOVORI:

1. Netačno
Iako spanać poboljšava vid, potrebno je uzimati raznoliko povrće, a najbolje je uzimati povrće bogato vitaminom C i E i cinkom. Na možete pogrešiti ako uzimate bilo koju vrstu lisnatog povrća, isto tako dobro je konzumirati grašak, kupus, paradajz, papriku i naravno spanać.
Takve namirnice smanjuju opasnost od staračke degeneracije čak do 35 odsto. Naime, ona je glavni uzrok slepila. Osim lisnatog povrća za zdravlje očiju preporučuju se semenke bundeve, rakovi, tuna, pivski kvasac, soja, iznutrice, škampi, školjke, jaja, smeđa riža, beli luk, sok od pomorandže…
2. Tačno
Oči se zaista umaraju, a nakon dugotrajnog rada za računarom, vid se zamućuje. Glavni razlog tome je to što ne trepćete dovoljno. Oči su vam suve, peku vas i svrbe. Ako imate takvih problema, najbolje je koristiti kapi za oči.
3. Netačno
Pri kupovini naočara obratite pažnju na zaštitu koju pružaju. Naravno da su mnogo bolje od naočara koje ne štite od Uv zraka, međutim zaštita takvim naočarama nije potpuna.
4. Tačno
Naučnici ne znaju tačan razlog zašto slatka hrana koja izaziva naglo povećanje šećera u krvi uzrokuje nastanak staračke degeneracije. Međutim, ustanovili su da je zaista tako.
(Zdravzivot)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: