petak, 22. srpnja 2016.

NARODNI - PRIRODNI LEKOVI ZA SINUSE

Koji su to prirodni, narodni lekovi za sinuse? Napravite sami prirodne, narodne lekove za otčepljivanje sinusa i lekove protiv upale sinusa.
Narodni lekovi protiv zapušenih sinusa

Nos se sastoji iz složenog sistema uskih prolaza i osam sinusa, šupljina u kostima ispunjenih vazduhom koji su povezani sa očima i ušima. Nos omogućava udisanje vazduha iz spoljašnje sredine i obrađuje ga pre nego što stigne do pluća. Zato je jako bitno čuvati zdravlje disajnih puteva i zaštititi ih od zdravstvenih problema poput prehlade i gripa, sinuzitisa ili alergija. Oni vode do nazalne kongestije poznate kao rinitis, a zapaljenje sluzokože nosa često vodi do infekcije sinusa.

Evo najboljih prirodnih lekova koje možete napraviti sami u udobnosti vašeg doma i koji su efikasni kod zapaljenja sinusa:

Potrudite se da obezbedite stalan protok sluzi u nosnim šupljinama. Tuširajte se toplom vodom i pri tome udišite vodenu paru da biste osetili brzo poboljšanje. Vlaga otvara začepljene disajne puteve i pomaže kod zapaljenja sinusa.

Uzmite jednu kafenu kašičicu obične soli i pomešajte je sa dve šolje tople vode. Ukapajte ovaj rastvor u nozdrve kapaljkom sa zabačenom glavom unazad. Kada rastvor dođe do vaših sinusa osetićete olakšanje i popuštanje u sinusima.

Pošto je infekcija sinusa izazvana zapaljenjem sluzokože nosa i kurkuma kao začin vam može pomoći jer poseduje antiinflamatorna svojstva. Njen aktivni sastojak poznat kao kurkumin pomaže jer greje sinusne šupljine i čisti disajne puteve.

Začinjena hrana vam može pomoći jer poboljšava protok sluzi kroz disajne puteve. Kada se otvori izvodni kanal samog sinusa i vi ćete osetiti olakšanje.

Prokuvajte oko pola litre vode sa nekoliko kapi origano ulja i inhalirajte se. Pri tome je najbolje da prekrijete glavu peškirom da bi uspeli da udahnete što više pare. Origano ulje je moćan lek kod infekcije sinusa zbog antibiotskog dejstva.

Iseckajte crni luk na komadiće , primaknite nosu i mirišite iseckane komade luka. Konzumiranje sirovog crnog luka može vam pomoći u lečenju zapušenih sinusa.

Vruć sok od paradajza je odličan domaći lek za zapušene sinuse. Prokuvajte šolju soka od paradajza sa supenom kašikom seckanog belog luka, pola supene kašike čili sosa, jednom supenom kašikom limunovog soka i malo celerove soli.


Prirodno sredstvo za otčepljivanje sinusa

Upala sinusa propraćena začepljenim nosom i teškim disanjem, kao i glavoboljama, može biti vrlo iritantna. Ukoliko želite da se na prirodan i zdrav način rešite ovih neprijatnih nuspojava i pritom ojačate imunitet, napravite sami prirodno sredstvo za otčepljivanje sinusa.

Sastojci:
- 1 mala šolja meda
- 1 mala šolja soka od limuna
- 5 do 7 glavica rotkvice
- 1 mali crveni luk
- 6 češnja belog luka.

Priprema:
Povrće dobro operite, a beli luk ogulite, crveni luk ogulite i isecite na četvrtine. Sve zajedno ubacite u blender i dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Mešavinu sipajte u posudu i stavite u frižider.

Korišćenje:
Odrasle osobe uzimaju 2 kašike dnevno (ili više po potrebi). Deca uzimaju 1 kašiku dnevno. Prve reakcije na preparat osetićete nakon 24 sata.



Preventiva upale sinusa

1. Boravite u prijatno zagrejanoj sobi, nemojte raditi i spavati u vlažnim i hladnim prostorijama.
2. U prostorijama sa centralnim grejanjem možete prebaciti vlažno platno preko radijatora jer je vazduh suv.
3. Potrebno je da pijete što više tečnosti da bi sekret u nosu bio vlažan.


Upala sinusa: prirodni lekovi

1. Kašiku rastavića kuvati u 100 g vode, nekih 2-4 minuta. Kad se ta tečnost ohladi, koristi se tako što se ušmrkava na nos više puta dnevno.
2. Pred spavanje nastrugati Ren na ploču od šporeta, prekriti se preko glave peškirom i udisati 5-10 minuta. Zatim treba leći sa pokrivenom glavom. Za dva dana bolovi nestaju.
3. Ispirati morskom vodom ako ste u mogućnosti.
4. U seckalici sitno samleti 50 g rena i 20 g korena đumbira i 20 g ikorije pa tome dodati kašičicu cimeta. Smešu koju dobijete sipajte u staklenu teglu i dobro zatvorite. Deset dana držite ovu smešu u tegli kraj izvora toplote uz povremeno mućkanje. Svako jutro na prazan stomak, pola sata pre jela, uzimati po jednu kafenu kašicicu ove smese.


Ren prirodni lek protiv upale sinusa

Pored toga što je vazduh pun alergena, hladni dani donose i prve prehlade: kijavicu, začepljen nos i vrlo brzo upaljene sinusne kanale.

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posledica prehlade, upale grla, ili alergije. Simptomi akutne upale sinusa su zapušen nos, pojačana sekrecija, osećaj pritiska u području sinusa, glavobolja, povišena temperatura, pritisak u usima, gubitak ukusa, suzenje očiju. Nakon nekoliko dana od nastanka bolesti može se pojaviti osećaj iscrpljenosti i umora. Simptomi hronične upale sinusa su veoma slični i ako se ne leče mogu trajati godinama što osim nelagodnosti (zbog bolesnog stanja pacijenta), u težim oblicima, može izazvati i druge ozbiljne komplikacije kao što su: poremećaj centra za ravnotežu, gluvoća, meningitis i slično.

Zbog toga je veoma važno ozbiljno shvatiti i blagovremeno započeti pravilno lečenje prehlade, gripa i svake druge infekcije organa za disanje, koje bi mogle izazvati upalu sinusa.

Ren je najpoznatiji prirodni lek protiv upale sinusa i u našem narodu postoji puno različitih priča o tome kako se priprema za ovu vrstu lečenja.

U šerpu stavite vodu da proključa a zatim ubacite ren i pokušajte da udišete paru koliko god možete puta. Rezultati će odmah biti vidljivi.

Oblog protiv upale sinusa: U flašu od pola litra staviti narendani ren do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. A zatim koristiti tako što se na svaki sat preko otvorenog grlića flaše udiše pet minuta.

Uveče tečnost sipati na tkaninu i držati na čelu i potiljku, u toku noći. Ležati bez jastuka. Terapija traje pet dana.

Sirup protiv upale sinusa: Na mašini za meso sitno samleti 50 gr rena i 20 gr korena đumbira i 20 gr cikorije, pa tome dodati kašičicu cimeta. Dobijenu mešavinu sipati u staklenu teglu i dobro zatvoriti, pa uz povremeno mućkanje deset dana držati kraj izvora toplote. Svako jutro, pola sata pre jela, uzimati po jednu kafenu kašičicu ove smese.

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: