ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

SKLONOST RAKU, I PORED ZDRAVOG NAČINA ŽIVLJENJA

Iskustva su pokazala da hrana vrlo bogata belančevinama, posebno životinjskim, može dovesti do obolenja od raka. Mogućnost od obolenja je manja ako jedemo pretežno zdravu, biljnu hranu. Međutim, i vegetarijanac može uzeti mnogo kancerogenih materija a da to i ne zna.
To su razne boje, mirođije i ostali različiti dodaci što se stavljaju u jela. Zatim moramo uzeti u obzir da nastanak raka ne zavisi samo o hrani. Usprkos tome, za naše je zdravlje od koristi ako se hranimo zdravom hranom, jer izbegnemo mnoge materije koje izazivaju rak. Tu prednost vrlo smanjimo ako zanemarimo prirodni način življenja.
Ako se stalno zadržavamo u stanu ili radnim prostorijama, živimo bez dovoljno kiseonika. Dovoljnu količinu kiseonika moramo pribaviti kretanjem i šetnjama u prirodi. Isto tako nije dobro da se zbog službenih obveza ne odmorimo u slobodno vreme. Kada je telesna i duševna ravnoteža poremećena, to draži ćeliju i posle takva draženja u posebnom času pridonese nastanku raka.
Duševni mir i samopouzdanje čudesno su sredstvo za sređivanje drugih teškoća. Velike brige, neimaština i tuga, propraćene premorenošću, mnogo pridonose sklonost  raku. To je mnogo gore i opasnije nego prekršaj u hrani.
Činjenica je da se svako ko se strogo i razborito ravna po uputama o ishrani, može usprkos tome sresti s rakom. Nega duševnog stanja ide ruku pod ruku s pravilnom ishranom. Svako ko ume održavati duševnu ravnotežu, moći će, usprkos spoljašnjim uticajima, naći svoj duševni mir.
Ko je u obavljanju svojih dužnosti napet, neka se pre spavanja prošeta na svežem vazduhu. Najvažnije je da ide pravo na  spavanje. Umorni ćemo uveče, ili po noći, učiniti mnogo manje nego ujutru kad smo odmorni. Problemi koje želimo rešiti ili nam remete san, nisu prepreka za počinak ako ih raščistimo još uveče, pre spavanja.
Tako moramo naše teškoće, uvažavajući savremeno uništavajuće doba, premostiti spretno i mudro. Samo tako ćemo očuvati zdravlje, a na nama je samima da stvari uredimo tako da ne bismo morali žrtvovati neke svoje navike i udobnosti.
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: